Un cercetator din cadrul NASA a realizat 3 animatii pentru a demonstra cat de rapida e, de fapt, viteza luminii, cu ajutorul unor repere cunoscute, precum Pamantul si Luna, scrie Business Insider.
Viteza luminii e viteza maxima pe care o poate atinge un obiect material ce traverseaza spatiul. Intr-un vid, o particula de lumina (foton) poate atinge viteza de 299.792 km/s sau aproximativ 1.079 miliarde km/s.
Viteza e incredibila, insa in cazul unor procese viitoare precum comunicarea sau calatoriile interplanetare, viteza luminii nu e instanta.
Cum arata viteza luminii in animatiile cercetatorului NASA
James O'Donoghue, cercetator in cadrul Centrului Goddard de Zbor Spatial, NASA, a creat trei animatii prin care explica exact cat de rapida e viteza luminii raportata la distantele din sistemul nostru solar.
Citeste si: Marea Pata Rosie de pe Jupiter, pe cale de disparitie
Viteza luminii e constanta, insa modul in care e perceputa de oameni poate suferi modificari, dat fiind faptul ca e un concept complex. O'Donoghue a vrut sa creeze reprezentari usor de inteles pentru oricine.
“Animatiile mele au fost create pentru a arata cat se poate de instant intregul context a ceea ce incerc sa transmit,” a declarat O'Donoghue. “Cand revizuiam pentru examenele mele, obisnuiam sa schitez de mana concepte complexe doar pentru a intelege in profunzime, asa ca fac acelasi lucru aici.”
Citeste si: Un al doilea obiect interstelar a ajuns in sistemul nostru solar. Ce cred cercetatorii
O'Donoghue a creat trei animatii pentru a demonstra grafic cat de rapida e viteza luminii, in functie de repere din spatiu.
Viteza luminii raportata la Terra
Terra are o circumferinta de peste 40.000 km si daca nu ar avea atmosfera, un foton ar putea inconjura mijlocul planetei de 7.5 ori pe secunda.
Viteza luminii raportata la distanta Pamant - Luna
In medie, intre Terra si Luna exista o distanta de 384.400 de km, ceea ce inseamna ca lumina Lunii pe care o percepem pe Pamant are o intarziere de 1.22 secunde. O calatorie dus-intors la viteza luminii intre Pamant si cel mai mare satelit natural al planetei s-ar realiza in 2.51 secunde.
Citeste si: Elon Musk si Jack Ma, previziune sumbra despre viitor. Care va fi cea mai mare problema a omenirii
Aceasta distanta se mareste cate putin pe zi ce trece, deoarece Luna se indeparteaza de Pamant cu 3.8 cm pe an.
Viteza luminii raportata la distanta Pamant - Marte
Atunci cand NASA incearca sa comunice sau sa descarce date de pe nave din apropierea planetei Marte - precum InSight - poate realiza aceste procese “doar” la viteza luminii. Viteza e prea lenta pentru a putea controla automat o nava de pe Terra (ca in cazul unei masini ce poate fi controlata de la distanta).
Citeste si: Cercetatorii au detectat cel mai vechi tip de molecula antica din univers
Atunci cand planetele se afla in punctele cele mai apropiate una fata de cealalta (aproximativ o data la doi ani), distanta e de 54.6 milioane de km. In aceasta situatie, o calatorie Pamant - Marte la viteza luminii ar dura 3 minute si 2 secunde (6 minute si 4 secunde pentru o calatorie dus-intors).
In mod obisnuit, Marte se afla la o distanta de peste 254 milioane de km de Pamant, asa ca o calatorie dus-intors (sau transmiterea unui mesaj etc) ar dura 28 de minute si 12 secunde.
Citeste si: Performanta extraordinara! O cercetatoare romanca a descoperit o exoplaneta unica
Atunci cand vine vorba de obiecte stelare aflate in afara sistemului solar, distantele si duratele sunt si mai mari. Cea mai apropiata exoplaneta, Prixoma b, se afla la o distanta de 4.2 ani-lumina de Terra.
Mai mult, cea mai rapida nava spatiala creata de NASA, Parker Solar Probe, a atins o viteza de “doar” 343 112 km/h, ceea ce ar insemna ca un drum pana la Proxima b ar dura 13.211 ani.
Citeste si: Cat dureaza o zi pe planeta Saturn
Viteza luminii ni se pare imposibil de rapida pe Terra, insa cand o studiem in contextul sistemului solar si al galaxiilor, ne dam seama cat de vast e universul si cat de indepartate sunt obiectele stelare.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Primele eşantioane aduse vreodată pe Terra de pe faţa nevăzută a Lunii. Sonda spaţială Chang'e-6 a...