Poluarea aerului in unele orase din Europa e acum mai mult decat injumatatita fata de nivelul de anul trecut, schimbare cauzata de carantina COVID-19, potrivit unor noi date prin satelit obtinute de Agentia Spatiala Europeana (ASE), scrie Forbes.
Efectul reducerii emisiile ca urmare a carantinei cauzate de coronavirus se pot observa din spatiu. Cu ajutorul retelei Copernicus, din cadrul ASE, expertii au observat reducerea semnificativa a emisiilor de dioxid de azot, in unele tari nivelul actual fiind injumatatit, potrivit Space.com.
Cercetatori din cadrul Institutului Meteorologic din Olanda au monitorizat poluarea deasupra Europei cu ajutorul instrumentului Tropomi, montat pe satelitul Copernicus Sentinel-5P. Dioxidul de azot e un gaz toxic, ce poate afecta grav plamanii.
Citeste si: Dell promite sa schimbe modul in care sunt produse calculatoarele. Ce modificari vor fi adoptate
“Coronavirusul a avut un impact social larg,” au declarat cercetatorii olandezi, potrivit Forbes. “Masurile luate intr-o parte considerabila a Pamantului au dus, printre altele, la o reducere masiva a traficului terestru, aerian si a activitatilor de transport si industriale. Acest lucru a dus la o reducere a emisiilor de poluanti, precum dioxidul de carbon si dioxidul de azot. Reducerea nivelului de poluare in aer e strans legata de reducerea activitatii economice.”
Schimbarea e notabila intr-o serie de harti ce compara datele obtinute in perioada martie-aprilie 2019 cu datele din martie-aprilie 2020.
Hartile arata o scadere semnificativa a dioxidului de azot din atmosfera in ariile urbane. In Paris, nivelul a scazut cu 55%, pe cand Roma, Milan si Madrid se apropiea de o reducere de 50% in comparatie cu limitele normale.
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...