O noua misiune pe Luna se pregateste sa inceapa. In cel mult cinci ani, agentia spatiala europeana vrea sa ajunga acolo, sa foreze in suprafata satelitului natural si sa extraga oxigen si apa. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Anul acesta se implinesc 50 de ani de cand primul om a pus piciorul pe Luna. De atunci, oamenii de stiinta si-au mai luat gandul de la satelitul natural al Pamantului si si-au indreptat atentia catre alte corpuri ceresti.
Acum, insa, odata cu sonda chineza asolizata pe fata nevazuta a Lunii, a revenit in topul preferintelor astrofizicienilor. ESA a semnat deja un contract de un an cu producatorul de rachete ArianeGroup. Acestia vor trebui sa pregateasca si sa asigure o misiune pe Luna, de unde cercetatorii vor putea colecta probe de regolit.
Citeste si: Universitatea din Romania care fabrica praf de stele printr-o metoda unica in lume
Acest praf acopera intreaga suprafata lunara, pana la trei metri adancime si este alcatuit din argila, fragmente de sticla, minerale si compusi chimici, cum ar fi oxidul de fier, din care s-ar putea extrage oxigen si apa.
Cu aceste resurse, exploratorii vor putea sa-si faca atat baze de cercetare temporare, cat si combustibil pentru misiunile mai indepartate.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Primele eşantioane aduse vreodată pe Terra de pe faţa nevăzută a Lunii. Sonda spaţială Chang'e-6 a...
- Galaxiile devin tot mai haotice pe măsură ce îmbătrânesc