COP 23 United Nations Climate Conference In Bonn

A sperat sa se insele, dar a avut dreptate. Ce avertisment a dat “tatal incalzirii globale”

BONN, GERMANY - NOVEMBER 06: Climate expert and activist James Hansen attends a press conference at the COP 23 United Nations Climate Change Conference on November 6, 2017 in Bonn, Germany. The conference brings together 25,000 participants to discuss climate change-related issues and the progress signatory members are making towards fulfilling CO2 and other pollutants reductions. Many signatories of the Paris Agreement are failing to fulfill their commitments towards combating the global temperature rise. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

James Hansen si-a dedicat viata studierii si combaterii incalzirii globale si a fost primul om de stiinta care a atras atentia publicului asupra riscurilor la care ne expunem planeta. Raportul lui din 1988 a prezis o parte impresionanta din schimbarile pe care le-a suferit planeta in ultimele 3 decenii.

Acum 30 de ani, Hansen, cercetator NASA atunci, s-a aflat in fata Congresului american pentru a doua oara pentru a discuta pericolul incalzirii globale. Initial a prezentat temerile lumii stiintifice in 1987, insa nu a reusit sa atraga foarte multa atentie, poate pentru ca era o zi racoroasa, conform lui Hansen. Insa nu s-a lasat batut. In iunie 1988, a avut o a 2-a intrunire in fata Congresului, intr-o zi cu un record de caldura, ceea ce a ingrijorat publicul.

Citeste si: Studiu socant: Oamenii au reusit sa starpeasca majoritatea celorlalte forme de viata de pe Terra desi reprezinta mai putin de 1% din total

La cateva luni distanta, Hansen si colegii lui au prezentat un raport in care preconizau prin ce schimbari va trece planeta din cauza incalzirii globale. Datele din acel raport au avut o exactitate extraordinara, mai ales daca tinem cont de conditiile tehnologice din acel moment.

Citeste si: La ce limita de temperatura trebuie oprita incalzirea globala pentru a salva planeta

Hansen a prezis ca temperatura globala medie va fi cu 1.85 grade Fahrenheit mai mare. Temperatura reala a fost de 1.48 grade, pentru ca Hansen nu a luat in considerare faptul ca soarele s-a racit cu o diferenta minima, potrivit Daily Mail. El a mai detaliat si unele dintre fenomenele meteo extreme cu care s-a confruntat planeta in ultimii ani.

Insa Hansen regreta ca nu a reusit sa faca incalzirea globala mai accesibila publicului larg. Chiar daca raportul lui a fost laudat pentru acuratete, nu s-au luat masurile necesare pentru a preveni rezultatele raportului sa devina realitate.

In acest moment, Hansen s-a retras din pozitia de cercetator la NASA si si-a dedicat viata combaterii incalzirii globale. El a declarat ca si-ar fi dorit ca raportul lui sa fie gresit si sa nu ne confruntram cu problemele climaterice actuale. Din pacate, raportul lui a devenit realitate.

Te-ar putea interesa si:
Dispar ghețarii. Cantitatea de gheaţă pierdută începând din 1975, echivalentul unui bloc „de...
Odată cu încălzirea globală, zonele în care căldura va fi periculoasă se vor extinde. Probleme...
Temperaturile globale au depăşit ţinta de 1,5°C în ultimii doi ani, potrivit monitorului UE

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...