Ziua de 10 iunie este una specială pentru oamenii din emisfera nordică, întrucât vor avea șansa de a observa o eclipsă inelară sau parţială de Soare.
Din Europa, eclipsa poate fi văzută ca o eclipsă parţială de Soare. Astfel, poate fi urmărită din unele părţi din estul Statelor Unite şi din nordul Alaskăi, din Canada, Caraibe, Asia şi nordul Africii.
Eclipsa parţială de Soare poate fi privită şi din România, dar nu de pe întreg teritoriul ţării, ci doar din câteva localităţi din jumătatea nordică a ţării: nordul judeţului Timiş, din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Maramureş, de pe întregul teritoriul Transilvaniei şi din cea mai mare parte a Moldovei, iar din Republica Moldova de pe aproape tot teritoriul, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", potrivit Agerpres.
Este important de reţinut faptul că gradul de acoperire/obturare a Soarelui de către Lună este foarte mic, 1-2%, şi este cu atât mai mare cu cât observatorul se află la o latitudine mai înaltă, Satu Mare fiind localitatea din ţară de unde Soarele va fi acoperită în cel mai mare grad, de 2%. Fenomenul se produce când Soarele se află sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale, cu ochelari speciali realizaţi pentru a privi Soarele.
În România, eclipsa începe mai devreme în vestul şi nord-vestul ţării pentru că aceea este direcţia din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13.17 (ora României) şi cel mai târziu la 14.08, în estul ţării. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vestul ţării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul ţării durata eclipsei poate fi şi de câteva minute, potrivit www.astro-urseanu.ro, care prezintă pe site-ul său orele pentru fiecare localitate şi harta eclipsei, de unde se poate extrapola procentul de acoperire al discului solar.
Ca eclipsă inelară de Soare, fenomenul începe din Canada, va traversa coasta de Nord-Vest a Groenlandei, apoi va trece pe la Polul Nord, pentru a continua spre Siberia Orientală, unde va lua sfârşit. În multe dintre aceste locaţii, eclipsa va avea loc înainte, în timpul şi la scurt timp după răsăritul soarelui. Pentru a şti unde şi cum se vede eclipsa, NASA prezintă pe site-ul său diverse hărţi.
O eclipsă solară are loc atunci când Luna se deplasează între Soare şi Pământ, aruncând o umbră pe Pământ, blocând total sau parţial lumina Soarelui în unele zone. În timpul unei eclipse inelare, Luna este suficient de departe de Pământ pentru ca Luna să pară mai mică decât Soarele pe cer. Deoarece Luna nu blochează întreaga suprafaţă a Soarelui, aceasta va arăta ca un disc întunecat deasupra unui disc mai mare, luminos. Această suprapunere lasă să se vadă marginile Soarelui ca un inel de foc în jurul Lunii, potrivit www.nasa.gov.
Cel mai mare grad de acoperire a discului solar, în momentul maxim al eclipsei inelare de Soare, poate fi observat din Toronto (86,2%), Quebec şi Montreal (85%), Boston (80%), New York (79,7%), Yarmouth (78,6%), potrivit www.space.com.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- E bărbat în toată firea, dar i se spune mereu că arată ca un adolescent. Care e, de fapt, vârsta...
- Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să...