ochelari de soare

Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent

Ochelari de soare / Foto: Shutterstock

Ochelarii de soare nu ar trebui să fie doar un accesoriu pentru completarea unei ținute, ci, mai ales, o manieră de a-ți proteja ochii de efectele nocive ale soarelui.

Un oftalmolog de renume mondial a oferit câteva sfaturi pentru alegerea și purtarea ochelarilor de soare, după ce un tiktoker a împărtășit o poveste despre achiziționarea unor ochelari ieftini care nu protejează împotriva razelor UV dăunătoare.

Citește și: El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38 de ani. Ce face zilnic pentru “a întineri” și care e scopul lui suprem

"Pentru că am decis să-mi cumpăr niște ochelari la modă, pentru care am dat 5 dolari, acum plătesc prețul suprem", a spus Courtney, o tânără cu cont pe TikTok, despre "aventura" ei neplăcută. Aceasta susține că a fost diagnosticată cu pinguecula, o afecțiune oftalmologică care nu creează probleme grave, dar care înseamnă apariția unor excrescențe galbene pe partea albă a ochiului. Deși afecțiunea nu e gravă, simptomele pot fi inconfortabile. Fata a recunoscut că nu doar ochelarii au cauzat problemele, admițând că înainte nu-și proteja ochii pentru că nu voia să-și strice machiajul. Cu toate acestea, medicul ei s-a arătat "îngrozit" când i-a arătat ce purtase. "Mi-a zis: 'Ai niște ochelari de nimic și acum ți-at stricat ochii'".

Citește și: Care sunt medicamentele care pot face pielea mai sensibilă la soare și mai predispusă la arsuri și erupții cutanate. Mare grijă și la unele produse cosmetice!

Dr. Brian Boxer Wachler, fondatorul unui institut oftalmologic în Beverly Hills, a declarat pentru New York Post că-i sfătuiește pe oameni să nu se uite neapărat la preț, ci să fie atenți ca ochelarii să aibă o etichetă pe care să scrie "absorbție UV de până la 400nm", ceea ce înseamnă că ochelarii blochează cel puțin 99% din razele UV. Medicul a spus că a găsit, de-a lungul timpului, lentile cu "aproape zero protecție UV, deși erau colorate". "Acești ochelari de soare i-ar putea păcăli pe oameni, întrucât le-ar da un fals sentiment de siguranță că ar fi protejați, când, de fapt, nu sunt și, de fapt, ar putea suferi daune la ochi".

Medicul spune că ochelarii de soare adecvați ar trebui purtați tot timpul anului în exterior, chiar și în zilele înnorate, întrucât razele UV pătrund prin nori.

Înroșirea ochilor sau petele galbene care nu dispar după un somn odihnitor ar putea fi semne ale unei deteriorări permanente cauzate de soare, spune Boxer Wachler. Adulții ar trebui să facă un examen oftalmologic în fiecare an.

Citește și: Cum să te ferești de caniculă fie că ești în aer liber sau în spații închise. Lucrurile simple de care să ții cont și ce să faci dacă resimți efectele căldurii

 

 

Te-ar putea interesa si:
NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
E bărbat în toată firea, dar i se spune mereu că arată ca un adolescent. Care e, de fapt, vârsta...
Soarele, pe cale să devină cea mai importantă sursă energetică a omenirii

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...