Noua Zeelandă a trecut anul acesta prin cea mai blândă iarnă înregistrată de la începutul însemnărilor meteorologice din această ţară, o consecinţă a schimbărilor climatice, a anunţat un organism guvernamental, transmite Agerpres.
Din luna iunie, când începe iarna la Antipozi, şi până în august, temperaturile înregistrate au fost cu 1,32 grade Celsius superioare mediei, depăşind recordul precedent înregistrat anul trecut, conform Institutului naţional de studii asupra apei şi atmosferei (NIWA).
Citește și: Schimbările climatice și defrișăriile au transformat pădurea amazoniană într-o sursă de CO2
Din anul 2000 şi până în prezent, Noua Zeelandă a cunoscut 7 din cele 10 cele mai calde ierni înregistrate vreodată, conform NIWA.
Ultima dată când a trecut prin două ierni blânde consecutive cu temperaturi record a fost în anii 1970 şi 1971. Aceşti doi ani se află acum pe locurile 18 şi respectiv 13 în clasamentul celor mai blânde ierni, clasament ce cuprinde date începând cu anul 1909.
"Ceea ce era considerat în epocă drept neobişnuit de cald, acum nu mai este considerat așa", a declarat meteorologul Nava Fedaeff.
Conform lui Fedaeff, fenomenele climatice au jucat un rol în ceea ce priveşte creşterea temperaturilor pe timpul iernii din ultimii doi ani, dar adevărata diferenţă a fost făcută de cantitatea de dioxid de carbon care a ajuns în atmosferă.
Citește și: Schimbarile climatice, declarate „urgenta de sanatate” in Australia
Stare de urgență climatică în Noua Zeelandă
O staţie meteorologică amplasată în apropiere de Wellington a înregistrat la începutul anilor 1970 un nivel de CO2 în atmosferă de 320 de părţi pe million (ppm), unitatea de măsură folosită pentru a cuantifica poluarea atmosferică. În prezent acest nivel a atins 412 ppm, înregistrând o creştere de peste 30%.
Anul trecut, premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a proclamat în faţa Parlamentului "stare de urgenţă climatică", subliniind necesitatea unei acţiuni rapide în acest domeniu, în interesul generaţiilor viitoare.
Noua Zeelandă face parte din grupul ţărilor care s-au angajat să atingă obiectivul neutralităţii poluării cu dioxid de carbon până în anul 2050. Ţara cu aproximativ 5 milioane de locuitori s-a angajat ca întreaga sa producţie energetică să provină din surse regenerabile până în anul 2035, notează AFP.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia...