Varec alge in ocean

Valurile de caldura strabat oceanele “ca incendiile”. Ce impact vor avea temperaturile extreme asupra planetei

Valurile de caldura au mistuit oceanele precum incendiile

Valurile de caldura din oceane s-au triplat in ultimii ani. Efectele lor devastatoare au fost asemanata cu incendiile, pentru ca mistuiesc totul in cale, de la fauna la flora, scrie The Guardian.

Valurile de caldura ucid viata marina “ca incendiile care distrug arii enorme de padure”. Pierderile provocate in anumite zone sunt nocive si pentru oameni, ce depind de oceane pentru hrana, protectie impotriva furtunilor si indepartarea dioxidului de carbon din atmosfera, potrivit cercetatorilor.

Citeste si: Pamantul a ajuns sa isi “bea” oceanele! Ce cauzeaza fenomenul ingrijorator

Incalzirea globala creste temperatura oceanelor si un nou studiu si-a propus sa cerceteze sistematic modul in care valurile de caldura subacvatice afecteaza mediul.

Numarul valurilor de caldura din oceane s-a triplat in ultimii ani

Potrivit studiului, valurile de caldura devin din ce in ce mai frecvente, lungi si severe - numarul lor s-a triplat in ultimii ani. In perioada 1986 - 2016, numarul lor a crescut cu 50% fata de perioada 1925 - 1954.

Padurile subacvatice de varec, intinderile de iarba de mare si recifele de corali au fost decimate. Aceste specii fundamentale sunt vitale pentru viata oceanica pentru ca ofera adapost si hrana pentru multe alte vietuitoare.

Citeste si: Cum arata Pamantul acum 4 decenii. Schimbarile dramatice prin care a trecut din cauza incalzirii globale: FOTO NASA

“Avem incendii provocate de valurile de caldura ce distrug arii imense de padure, dar acest lucru se intampla si in oceane,” a declarat Dan Smale, conducatorul studiului. “Vezi varecul si iarba de mare ce mor in fata ochilor tai. In cateva saptamani sau luni pur si simplu dispar, concomitent cu sute de km de coasta.”

Cercetatorii au analizat frecventa valurilor de caldura si 116 studii axate pe 8 valuri de caldura marine cunoscute, precum “Ningaloo Nino” ce a doborat recordurile atunci cand a afectat regiunea Australiei in 2011 si “pata” ce a persitat in Pacific din 2013 pana in 2016.

Citeste si: Meteorologi: 2019 ar putea fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie

“Afecteaza o gama larga de organisme, de la plancton la nevertebrate, la pesti, mamifere si pasari,” a continuat Smale.

Cercetatorii cred ca aceste valuri de caldura pot avea “efecte socio-economice si politice majore”, asa cum s-a intamplat in 2012 in oceanul Atlantic, cand numarul homarilor a scazut drastic, ceea ce a afectat relatiile la granita SUA-Canada.

Citeste si: Gheata din Antarctica s-a topit de 6 ori mai repede in ultimii 40 de ani. Consecintele ar putea fi catastrofale

“Aceasta cercetare demonstreaza ca valurile de caldura afecteaza oceanele din intreaga lume,” a declarat prof. Malin Pinsky, din cadrul Universitatii Rutgers, SUA, ce nu a participat la studiu. “Aceste evenimente vor deveni probabil si mai extreme si comune pe viitor daca nu reducem emisiile de gaze cu efect de sera.”

Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Climate Change si nu este singurul ce a demonstrat efectele ingrijoratoare ale incalzirii globale. Incalzirea oceanelor a cauzat o scadere drastica de 4% in pescuitul sustenabil la nivel global.

Citeste si: O padure din Canada “respira”! Cum explica specialistii fenomenul neobisnuit

Daca aceasta tendinta va continua si valurile de caldura vor deveni mai frecvente, impactul pe care incalzirea globala il va avea asupra naturii si omenirii va fi catastrofal. Diversitatea marina trebuie protejata pentru a mentine echilibrul natural pe Terra si acest lucru nu va fi posibil daca nu se vor lua masuri drastice in viitorul foarte apropiat.

Te-ar putea interesa si:
Dispar ghețarii. Cantitatea de gheaţă pierdută începând din 1975, echivalentul unui bloc „de...
Odată cu încălzirea globală, zonele în care căldura va fi periculoasă se vor extinde. Probleme...
Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...