Uriasa placa tectonica aflata sub Oceanul Indian se afla in mijlocul unui proces de rupere in doua, potrivit unui nou studiu, scrie LiveScience.
Chiar daca procesul suna ingrijorator, ruperea placii tectonice, ce poarta numele de placa tectonica India-Australia-Capricorn, are un ritm foarte lent - aproximativ 1.7 milimetri pe an. In acest ritm, cele doua portiuni ale placii se vor departa 1.7 km intr-un milion de ani.
Citeste si: Ruperea ultimului supercontinent al planetei. Cum arata Pamantul inainte
“Nu e o structura ce se misca repede, dar e semnificativa in comparatie cu alte granite ale planetei,” a declarat co-autorul studiului, Aurelie Coudurier-Curveur, din cadrul Institutului de Fizica din Paris.
In comparatie, Falia Marii Moarte din Orientul Mijlociu se misca la o viteza de 0.4 cm pe an, pe cand Falia San Andreas, din california, se deplaseaza 1.8 cm pe an.
Placa tectonica se misca atat de incet si e atat de departe de suprafata incat cercetatorii au descoperit miscarea ce poate schimba planeta din cauza unor cutremure cu magnitudinea de peste 8.2 grade.
“E ca un puzzle,” a declarat Coudurier-Curveur. “Nu e o placa uniforma. Sunt trei placi care, mai mult sau mai putin, sunt legate impreuna si se misca in aceeasi directie impreuna.”
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Potrivit cercetatorilor, zona de fractura, ce e un punct slab in crusta oceanica, nu s-a format din cauza cutremurelor. Pentru ca diferitele parti ale placii Indo-Australiene-Capricorn se misca la diferite viteza, aceasta fractura devine o noua bariera in crusta planetei.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...
- Mesajul unei puștoaice a plutit într-o sticlă prin Pacific timp de 10 ani. Ce s-a întâmplat când...
- Cum te pregătești pentru un eventual cutremur și ce este vital să faci imediat după un seism...