Cercetatorii au descoperit ca Pamantul isi “bea” oceanele in cantitati mult mai mari decat s-a crezut in trecut. Fenomenul poate reprezenta primul pas in intelegerea circuitului apei sub suprafata planetei.
Atunci cand se misca placile tectonice, o cantitate enorma de apa e trasa in adancuri. Cercetatorii au studiat Groapa Marianelor, unde placa Pacificului aluneca sub placa Filipinelor si rezultatele au impresionat lumea academica.
“Inainte sa realizam acest studiu, toti cercetatorii stiau ca apa e trasa spre interior de placa de subductie,” a declarat Chen Cai, din cadrul Universitatii Washington, potrivit Live Science. “Dar nu stia nimeni exact cata apa.”
Datele au fost obtinute cu ajutorul senzorilor seismici amplasati langa Groapa Marianelor, ce atinge o adancime de 11 km. Potrivit studiului, zonele de subductie trag 3 miliarde de teragrame (un teragram e echivalentul a 1 miliard de kilograme) la fiecare milion de ani. Un metru cub de apa de mare cantareste 1.024 de kilograme, potrivit cercetatorilor.
Cu o asemenea cantitate de apa, expertii vor sa afle ce se intampla cu apa trasa spre interiorul planetei. O parte e expulzata inapoi la suprafata in timpul eruptiilor vulcanice, insa nu se stie ce se intampla cu restul.
Apa de sub suprafata Pamantului poate ajuta la dezvoltarea magmei si poate lubrifia faliile, ceea ce creste probabilitatea aparitiei cutremurelor.
Din moment ce nu lipseste apa din oceane, potrivit studiului, expertii trebuie sa afle cum evolueaza circuitul apei din adancuri. Mai multe studii pe aceasta tema ar putea oferi o directie de cercetare ampla, mai ales in contextul incalzirii globale si schimbarilor drastice de mediu.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...
- Mesajul unei puștoaice a plutit într-o sticlă prin Pacific timp de 10 ani. Ce s-a întâmplat când...
- Ce s-a întâmplat cu un telefon după ce a stat pe fundul unui lac timp de 6 luni