Marea Bariera de colari este in pericol de disparitie, insa cercetatorii cred ca au gasit o solutie salvatoare: modificari genetice.
Marea Bariera de corali, una dintre cele mai spectaculoase curiozitati ale naturii, este in pericol de disparitie din cauza cresterii temperaturii in oceane. Daca incalzirea va continua, chiar si cu 1 sau 2 grade Celsius, coralii vor fi decimati sub 10% din totalul actual si inlocuiti de bureti si alge, scrie The Guardian.
Departamentul de Cercetare Marina din Australia, in parteneriat cu Institutul de Biologie Marina din Hawaii, vor sa experimenteze “evolutia asistata” in zona Marii Bariere, pentru a ajuta coralii sa se adapteze mai rapid la schimbarile climatice.
Cercetarea a inceput deja in Australia, unde a fost efectuata o simulare in laborator. Diferite tipuri de coral au fost recoltate inainte de perioada de inmultire si au folosit fertilizarea in vitro pentru a crea forme hibride.
Specii de coral din Marea Bariera au fost incrucisate cu specii din regiuni sudice, mai reci, pentru a produce un hibrid rezistent la la temperaturi mai ridicate. Oamenii de stiinta au creat larvele de corali si le-au depus pentru a le studia dezvoltarea.
Citeste si: La ce limita de temperatura trebuie oprita incalzirea globala pentru a salva planeta
Pe langa experimentul genetic principal, cercetatorii vor sa studieze si modificarea comunitatilor bacteriene, respectiv algele care traiesc in tesutul coralilor, pentru a se adapta schimbarilor climatice.
“Putem crea diversitate genetica si noi variatiuni genetice, si apoi lasam selectia naturala sa-si faca treaba,” a declarat dr. Madeleine van Oppen, cercetator senior al institutului australian. Acest studiu este unul dintre primele (si putinele) utilizari ale modificarilor genetice in scopuri de conservare, nu comerciale.
Populatia de corali din Marea Bariera a fost injumatatita in ultimii 30 de ani, iar tendinta nu pare sa se opreasca foarte curand fara interventia umana.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia...