Acordul de la Paris din 2015 isi propune ca temperaturile globale sa nu creasca cu mai mult de 2 grade Celsius, dar un studiu arata ca o alta temperatura ar putea salva majoritatea florei si faunei de incalzirea globala.
Telul de lunga durata a Acordului de la Paris este sa nu atingem pragul de incalzire globala cu 2 grade Celsius mai mare decat nivelul pre-industrial si, ideal, sa nu ajungem nici macar la 1.5 grade.
Daca temperatura medie a planetei nu depaseste cele 1.5 grade Celsius am putea injumatati riscurile la care ar fi expuse animalele si plantele si am putea salva cu doua treimi mai multe insecte decat daca temperatura s-ar apropia de 2 grade, conform unui nou studiu.
Printre speciile cele mai expuse pericolului incalzirii globale sunt rinocerul negru, ursul polar, cinteza lui Charles Darwin din Galapagos si multe alte animale, in special din sudul Africii, zona Amazonului, Europa si Australia.
Citeste si: La ce limita de temperatura trebuie oprita incalzirea globala pentru a salva planeta
Studiul e cel mai mare de acest gen pana acum si a fost realizat de Universitatea Anglia de Est si Universitatea James Cook din Australia. In cadrul lui au fost analizate peste 115.000 de specii pentru a studia riscurile la care este va fi expusa biodiversitatea daca temperaturile planetei vor creste in continuare, potrivit Daily Mail.
Dintre vietuitoarele studiate, insectele sunt in cel mai mare pericol din cauza schimbarilor climatice. Insectele sunt responsabile de polenizarea recoltelor si florilor, plus ca devin hrana pentru nenumarate pasari si animale, asa ca ele au un rol foarte important in ecosistem.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia...