Sursa foto: NASA
Jupiter e cunoscuta drept o planeta furtunoasa si ultimele imagini surprinse de nava spatiala Juno demonstreaza ca fenomenele meteo extreme pot sa apara pe toata suprafata corpului ceresc. Majoritatea imaginilor cu Jupiter se concentreaza pe Marele Punct Rosu, o zona de presiune redusa in care continua o furtuna de 350 de ani.
Nava spatiala a agentiei NASA a surprins imaginile spectaculoase la o distanta de 7900 km de suprafata lui Jupiter. Culorile impresionante din poze au fost comparate cu o “pictura in ulei” datorita formelor abstracte. Punctele negre sunt cauzate de nori mai adanci, potrivit Daily Mail.
Spectacolul vizual a fost posibil datorita furtunilor masive ce au loc pe Jupiter. Nava spatiala a surprins imaginile in zona nordica a planetei, in timp ce majoritatea observatiilor se concentreaza pe faimosul Mare Punct Rosu.
Marele Punct Rosu al lui Jupiter a scazut semnificativ din anii 1800, cand a inceput sa fie monitorizat constant. Daca in 1878 era destul de mare sa inghita 4 corpuri ceresti de marimea Pamantului, acum dimensiunea lui abia acopera diametrul Terrei. Oamenii de stiinta au declarat ca nu stiu care va fi viitorul fenomenului neobisnuit, daca o sa dispara complet sau daca se va micsora in continuare, dupa care se va stabiliza.
Vezi cum arata Marele Punct Rosu al lui Jupiter in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...
- Fulgerele de pe Jupiter se aseamănă cu cele de pe Terra
- Saturn devine planeta cu cel mai mare număr de luni din sistemul solar