Cercetatorii au facut una dintre cele mai neobisnuite descoperiri din ultima ani. Spre uimirea lor, pe Terra exista un ecosistem imens cu miliarde de bacterii “zombie”, ce se intinde pe o suprafata de doua ori mai mare decat cea a tuturor oceanelor, potrivit Daily Mail.
Peste 70% din populatia totala de bacterii de pe Terra se afla sub suprafata planetei. Sistemul vast de microorganisme ce se intinde pe o suprafata imensa a primit denumirea de “Galapagos din adancuri” datorita diversitatii impresionante.
Cercetatorii au forat la o adancime de 2.5 km sub fundul marii pentru a gasi primul strat al ecosistemului vast. Descoperirea e rezultatul unui studiu de 10 ani, la care au participat oameni de stiinta din intreaga lume.
Bacteriile ce traiesc in acest ecosistem sunt foarte de rezistente. Trebuie sa supravietuiasca temperaturilor extreme, lipsei totale de lumina si unei cantitati minine de hrana, ce le induce intr-o stare asemanata cu cea a unui “zombie”.
Ecosistemul imens cu miliarde de bacterii “zombie” contine miliarde de tone de carbon
Cercetatorii au estimat ca acest sistem contine intre 15 si 23 de miliarde de tone de carbon - de 385 de ori mai mult decat masa combinata a tuturor oamenilor de pe planeta.
Sistemul a fost numit si “Galapagos din adancuri”, insa spre deosebire de insulele ce au inspirat teoria evolutiei, acest mediu nu a fost contaminat de impactul oamenilor.
Citeste si: Fenomen alarmant: intreaga planeta a “vibrat” din cauza undelor seismice
“Explorarea subsuprafetei din adancuri poate fi asemanata cu explorarea padurii Amazoniene,” a declarat Mitch Sogin, din cadrul Laboratorului de Biologie Marina Woods Hole. “Exista viata pretutindeni si peste tot se poate gasi o abundenta surprinzatoare de organisme neobisnuite.”
Citeste si: Pamantul a ajuns sa isi “bea” oceanele! Ce cauzeaza fenomenul ingrijorator
Cercetatorii au estimat ca aceasta biosfera din adancuri are un volum de 2 - 2.3 miliarde de km cubi, adica aproape dublu fata de volumul tuturor oceanelor de pe Terra, scrie The Guardian.
Ecosistemul include membri ai celor trei mari domenii biologice: Bacteria, Archaea si Eucariote. Diversitatea impresionanta a acestui biosistem ascuns a uimit lumea academica si ofera noi posibilitati de cercetare a vietii pe Pamant si a impactului pe care l-au avut oamenii asupra florei si faunei.
Lumea subterana trebuie explorata in profunzime pentru a putea explora granitele acccestui ecosistem ce s-a dezvoltat timp de milioane de ani sub suprafata Terrei.
Acest ecosistem imens populat de miliarde de bacterii “zombie” e una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri ale ultimelor decenii si demonstreaza, din nou, ca planeta noastra are numeroase secrete pe care abia acum am inceput sa le descoperim.
- Te-ar putea interesa si:
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...