Pana in anul 2050, 300 de milioane de oameni si-ar putea pierde locuintele din cauza cresterii nivelului marii, potrivit unui studiu recent. Estimarea e de peste 3 ori mai mare decat cea precedenta, oferita de NASA, ce preconiza ca 80 de milioane de oameni vor avea de suferit din cauza fenomenului ingrijorator, scrie The Guardian.
Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Nature Communications, zonele in care locuiesc momentan 300 de milioane de oameni vor fi afectate de inundatii cel putin o data pe an pana in 2050 daca nu se vor lua masuri drastice de reducere a emisiilor de carbon si de consolidare a masurilor de protejare a coastelor.
Citeste si: Raport Gallup: Care sunt cele mai nefericite tari din lume
Noua estimare are la baza o evaluarea mai complexa a topografiei regiunilor de coasta la nivel global. Estimarile precedente au folosit date furnizate de sateliti, ce au supraapreciat altitudinea pamantului din cauza cladirilor inalte si copacilor. Studiul actual a folosit inteligenta artificiala pentru a evita astfel de greseli.
Citeste si: Raport oficial: Incalzirea globala accelerata va devasta omenirea pana in 2050
“Aceste evaluari arata potentialul schimbarilor climatice de a redefini orase, economii, regiuni de coaste si intregi regiuni globale in timpul vietii noastre,” a declarat Scott Kulp, autorul principal al studiului si cercetator in cadrul Climate Central.
O tara din Asia e deja afectata semnificativ de cresterea nivelului marii
Cele mai mari schimbari ar putea avea loc in Asia, continent pe cale locuieste majoritatea populatiei lumii. Riscul de inundatii pana in 2050 a crescut de 8 ori in Bangladesh, de 7 ori in India, de 12 ori in Thailanda si de 3 ori in China.
Citeste si: Capitala ce ar putea sa fie distrusa pana in 2050. De ce e in pericol
Fenomenul e resimtit deja in Indonezia, unde guvernul a anuntat recent planuri de mutare a capitalei din Jakarta, ce a devenit din ce in ce mai vulnerabila in fata inundatiilor. Potrivit datelor, 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate in aceasta tara (spre deosebire de estimarile precedente de 5 milioane).
Cercetatorii sustin ca si noile calcule ar putea subestima pericolul pentru ca se bazeaza pe scenariul RCP2.6, ce presupune reducerea nivelului de emisii de carbon in conformitate cu Acordul de la Paris. Momentan, tarile nu sunt in stadiul promis.
Citeste si: Pericolul aerului conditionat. Cum afecteaza aerul rece planeta
In cel mai sumbru scenariu, cu o instabilitate mai mare a stratului de gheata din Antarctica, pana la 640 de milioane de oameni ar putea resimti impactul cresterii nivelului marii pana in 2100, sustin cercetatorii. Momentan, un studiu realizat de Banca Mondiala estimeaza ca vor fi pagube de 1 trilion de dolari pe an pana la jumatatea acestui secol din cauza incalzirii globale.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului