Etna, cel mai înalt vulcan din Europa, a erupt din nou, iar imaginile surprinse în Sicilia sunt de-a dreptul spectaculoase, întrucât acesta a aruncat lavă la aproape 100 de metri înălțime.
Etna a eurpt duminică noaptea, în zona craterului sud-estic, iar vulcanul a rămas activ până luni dimineață, în jurul lui formându-se o cantitate mare de cenușă și fântâni de lavă.
Citește și: O eruptie vulcanica a cauzat o furtuna neintrerupta timp de o saptamana. Cum a fost posibil
Potrivit Centrului Consultativ de Cenușă Vulcanică (VAAC) din Toulouse, Franța, vulcanul din Sicilia a aruncat lavă la aproape 100 de metri în aer, iar erupția a fost vizibilă chiar și în zona Calabria.
”Duminică seară s-a declanșat o nouă erupție în craterul din partea de sud-est a vulcanului. Fluxul de lavă a fost vizibil și din Calabria”, a informat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie.
Conform datelor furnizate, se pare că „activitatea explozivă la craterul din sud-est a fost de intensitate variabilă și în momentul de față pare să scadă”.
În același timp, erupția vulcanului Etna a determinat o adevărată ”ploaie” de cenușă, astfel că mașinile, străzile, aleile și balcoanele locuințelor au fost acoperite de cenușă.
Etna, cel mai înalt vulcan din Europa
Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa. El înregistrează erupţii spectaculoase cu regularitate, aruncând lavă şi cenuşă deasupra întregii Sicilii. Italia mai are doi munți vulcanici activi, Stromboli şi Vezuviu. După Kilauea, din Hawaii, Etna este al doilea cel mai activ vulcan de pe Pământ, înălțându-se dintre plăcile tectonice africane și eurasiatice.
- Te-ar putea interesa si:
- Fără zăpadă de Crăciun: Europa are tot mai puţine zile geroase. Continentul se încălzeşte cel mai...
- Poluanţii „eterni”, omniprezenţi în apă, potrivit unui prim studiu european
- Gheţarii italieni au continuat să se retragă în 2024