cercetator sticla laborator recipient

Un ingredient-cheie din testele coronavirus din SUA provine din lacurile cu temperaturi extreme ale Parcului Yellowstone

cercetator sticla laborator recipient

In anii 1960, microbiologul Thomas Brock a gasit o noua specie de bacterie in lacurile Parcului Yellowstone ce a transformat stiinta medicala si ajuta astazi la lupta impotriva pandemiei de coronavirus provocata de COVID-19, scrie National Geographic.

Brock a investigat micile forme de viata ce au reusit sa supravietuiasca intr-unul dintre cele mai ostile medii pentru viata de pe Terra - lacurile termale ale Parcului Yellowstone, in care temperaturile pot atinge si 87 de grade Celsius.

Citeste si: Coronavirus: Organizatia Mondiala a Sanatatii va lansa o aplicatie oficiala cu informatii despre pandemie, ce va combate si stirile false

In 1965, Brock a studiat izvoarele termale din Yellowstone si a descoperit o masa gelatinoasa la marginea Izvorului Caracatita, unde temperaturile ajung la peste 87 de grade Celsius, nivel la care cercetatorii de atunci credeau ca nu poate trai niciun organism.

Microbul descoperit de Brock si studentul ce-l acompania produce o enzima rezistenta la caldura. Enzima a devenit rapid un ingredient-cheie in reactia de polimerizare in lant (PCR), o metoda folosita in laboratoarele din intreaga lume pentru a studia mici mostre de material genetic pentru a realiza milioane de copii.

Citeste si: Coronavirus: O companie internationala sustine ca a dezvoltat un test rapid pentru virus, cu rezultat gata in 2.5 ore

Aceasta tehnica, care ar fi fost imposibila fara descoperirea bacteriei rezistente la caldura in urma cu peste 50 de ani, e folosita acum si in cazul testelor pentru COVID-19.

“Tehnologia PCR ajuta la salvarea vietilor,” a declarat biologul molecular Austin Shull.

In anii 1980, biochimista Kary Mullis a dezvoltat o tehnica de a simula modul in care o celula isi copiaza natural ADN-ul pentru a creste si divide. Segmente scurte de ADN marcheaza regiunile ce vor fi copiate. O enzima cunoscuta sub denumirea de polimeraza ADN asambleaza elementele ADN in secventa dorita.

Citeste si: Sfaturile astronautilor despre traiul in spatii restranse. Ce metode pot ajuta

“E precum o masina de copiat,” a continuat Shull.

ADN-ul trebuie sa fie incins si racit intr-un ciclu ce se repeta, pentru a dubla copiile genetice. Mullis a realizat ca enzima descoperita in Yellowstone poate supravietui unui astfel de proces. De atunci, enzima a permis cercetatorilor sa creeze sute de milioane de copii genetice in cateva ore. Testul COVID-19 foloseste acelasi proces, cu cativa pasi in plus, pentru ca materialul genetic al noului virus e ARN, nu ADN.

Te-ar putea interesa si:
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem de secvenţiere a ADN-ului pentru a combate...
Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...