In acest moment, sute, chiar mii de mici vietuitoare cu 8 picioare s-ar putea afla in porii din fata ta. Aceste mici arahnide sunt prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber sau simtite, insa au fost descoperite in urma cu mai bine de un secol, scrie National Geographic.
Acarienii de fata isi petrec majoritatea vietii intr-un singur por. Au fost descoperiti initial in 1841, in urechi, dupa care au fost identificati si in sprancene si gene. Din acel moment, expertii au identificat aceste creaturi pe aproape tot corpul uman, cu exceptia palmelor si talpilor, insa densitatea lor cea mai mare e pe fata.
Citeste si: Cel mai scump parazit din lume costa peste 100.000 de dolari. La ce foloseste
Porii umani gazduiesc, de fapt, doua specii de acarieni, ambele din genul Demodex. Specia mai mica e Demodex brevis, ce are o forma similara cu o picatura de apa in cadere si prefera sa se cuibareasca in glandele sebacee. Demodex folliculorum e mai lunga si supla si traieste in foliculii de par, mai aproape de suprafata pielii.
Din cauza pozitiei lor, expertii nu au reusit sa studieze in amanunt acesti acarieni, desi exista mai multe teorii despre compotamentul lor. Expertii cred ca acarienii au o sensibilitate ridicata la lumina, se pot reproduce si se hranesc cu celule de piele moarta si sebum.
Citeste si: Stiai? Care e cel mai scump lichid de pe planeta si de unde provine
Atunci cand au fost descoperiti in 1840, acarienii au fost considerati periculosi pentru sanatatea oamenilor, teoria ce a rezistat aproape un deceniu. Acum, expertii cred ca aceste vietuitoare ar putea avea alt rol, dat fiind faptul ca aproape toti oamenii le au in pori.
Pe masura ce stiinta a inceput sa perceapa corpul uman drept un ecosistem cu o flora si fauna microscopica diversa, unii experti au asemanat micii acarieni Demodex cu bacteriile ce traiesc in sistemul digestiv si ajuta la buna functionare a corpului.
Citeste si: Un nou studiu arata cum a devenit malaria fatala pentru oameni. Ce au descoperit cercetatorii
E posibil ca aceste mici vietuitoare sa consume si bacteriile periculoase din pori sau sa secrete compusi antimicrobieni, insa sunt necesare alte studii pentru a confirma aceste teorii.
- Te-ar putea interesa si:
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
- Cercetătorii britanici au identificat țintele celulelor T, care ar putea sta la baza noilor...
- Ziua internațională a stângacilor. 5 curiozități despre persoanele stângace de care nu ai mai auzit...