transfuzie sange spital

Sangele de grupa A ar putea fi transformat in sange de donator universal

Cercetatorii au descoperit o metoda prin care sangele de grupa A poate deveni un tip acceptat universal. Daca intregul proces va fi dus la capat, specialistii cred ca va revolutiona donarea de sange si transfuziile, scrie Science Magazine.

Cercetatori din cadrul Universitatii din British Columbia au descoperit ca microbii din aparatul digestiv produc doua enzime ce pot transforma sangele de grupa A intr-un tip acceptat universal.

Expertii au prezentat rezultatele initiale in august 2018, in cadrul unui eveniment al Societatii Chimice Americane, si acum au publicat studiul in jurnalul Nature Microbiology, potrivit Science Alert.

Diferentele intre grupele de sange

Grupa sangvina difera in functie de tipul de antigen carbohidrat de pe suprafata globulelor rosii. Grupa A are un tip de antigen, pe cand grupa B are un alt tip. Grupa AB le are pe ambele, pe cand grupa 0 nu are niciun tip.

Citeste si: Descoperire revolutionara: celulele de cancer au un “cod ucigas” ce poate fi activat. Metoda ar putea salva milioane de vieti anual

Daca o persoana primeste o transfuzie de sange cu o grupa diferita de a sa, sistemul ei imunitar va respinge sangele nou pentru ca antigenii nu sunt potriviti. Pentru ca grupa 0 nu are niciun tip de antigen carbohidrat, e acceptata universal si foarte cautata.

Grupa de sange A e a doua cea mai comuna grupa din lume, asa ca cercetatorii s-au axat pe ea pentru a determina daca alte grupe sangvine pot fi transformate in grupe de donator universal.

Cercetatorii vor folosi enzime pentru a transforma grupa de sange

In trecut, cercetatorii au descoperit ca anumite enzime (molecule ce cauzeaza reactii chimice) pot indeparta antigenii din globulele grupelor A, B si AB, ce le transforma in grupa 0. Insa, pana acum, nu gasisesera o enzima eficienta si sigura, ce putea sa fie folosita fara sa coste foarte mult.

Citeste si: Pas important in vindecarea bolii Alzheimer. Descoperirea majora facuta de cercetatori

Stephen Withers si echipa sa stiau ca invelisul sistemului digestiv contine aceiasi antigeni de pe suprafata globulelor albe si ca enzimele bacteriene din materia fecala extrag acesti antigeni in procesul digestiv.

Cercetatorii au folosit aceste enzime pentru a elimina antigenii carbohidrati de pe suprafata globulelor rosii din grupele A si B, ce le-a transformat in grupa de sange 0 intr-un ritm de 30 de ori mai eficient decat al oricarei alte enzime descoperite in trecut.

Citeste si: Descoperire fascinanta, dar ingrijoratoare: transfuziile cu sange “tanar” pot opri bolile la batranete

Urmatorul pas e testarea enzimei in cadru clinic, ce va determina daca procesul de transformare a grupei de sange A in sange de donator universal are efecte secundare. Testele vor mai dura, insa Withers si echipa sa sunt optimisti ca aceasta descoperire va ajuta nenumarate vieti ce au nevoie de transfuzii.

Te-ar putea interesa si:
O analiză de sânge ar putea prezice boala Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor
În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
115 angajați au donat peste 50 de litri de sânge în campania DIGI Donează VIAȚĂ

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...