cancer

“Primul leac pentru orice tip de cancer cu ajutorul acestei tehnologii”. Cum au reusit cercetatorii sa trateze cancerul cervical

Cercetatori din Queensland, Australia, sustin ca au gasit un leac pentru cancerul cervical, dupa ce au eliminat tumori cu ajutorul unei tehnologii CRISPR de editare a genelor, potrivit ABC News.

“E primul leac pentru orice tip de cancer cu ajutorul acestei tehnologii,” a declarat Nigel McMillan, conducatorul echipei de cercetatori si directorul departamentului de boli infectioase si imunologie din cadrul Institutului The Menzies.

Citeste si: Ce spun cercetatorii despre legatura dintre cancer si carnea facuta la gratar

Cercetatorii au folosit CRISPR-Cas9, o tehnologie ce poate schimba secventa ADN-ului in celule pentru a corecta mutatiile, gasi si trata cu succes tumorile cancerului cervical in soareci cu ajutorul unor nanoparticule.

Cum functioneaza tehnologia revolutionara

Potrivit profesorului McMillan, descoperirea e rezultatul unui proiect de cercetare de 5 ani. Nanoparticulele injectate au vizat o gena numit E7, descoperita in cancerul cauzat de Virusul Papiloma uman (HPV).

“Dupa aceea, editam gena prin introducerea unui ADN in plus ce duce la interpretarea gresita a genei, asa ca nu mai e produsa,” a continuat el.

Citeste si: Cel mai letal cancer face ravagii in Europa. Ce rata de mortalitate are Romania

Cercetatorii s-au axat pe tipurile de cancer cauzate de HPV - cancer cervical, in acest caz - si au injectat nanoparticulele in soarecii purtatori de tumori.

“E ca si cum ai adauga litere in plus unui cuvant astfel incat programul de corectare sa nu il mai inteleaga,” a explicat McMillan. “Cancerul are nevoie de aceasta gena pentru a se produce, asa ca atunci cand e editata, cancerul moare.”

Citeste si: Din ce in ce mai multi barbati se imbolnavesc de cancer de piele. Care e cauza

“In studiul nostru, soarecii tratati au supravietuit in proportie de 100% si nu au mai avut tumori,” a continuat el. “Ne-am uitat dupa markeri, inflamare si deteriorare, dar nu aveau nimic, asa ca suntem foarte incantati.”

Descoperirea a fost ajutata si de un student la medicina, Luqman Jubair, ce a adaugat injectii in plus regimului, moment in care echipa si-a dat seama ca e o metoda eficienta.

Citeste si: Descoperire revolutionara: celulele de cancer au un “cod ucigas” ce poate fi activat. Metoda ar putea salva milioane de vieti anual

“Seria noastra normala de 3 tratamente a incetinit cancerul, insa cand dr. Jubair a adaugat al patrulea strat, tumora a disparut complet,” a declarat McMillan.

McMillan crede ca aceasta descoperire poate ajuta si in tratarea altor tipuri de cancer, “atunci cand vom afla care sunt genele corecte”. Cercetatorii din cadrul Universitatii Griffith vor incepe sa testeze noua tehnica a terapiei prin editarea genelor in cazul oamenilor in urmatorii 5 ani. Studiul a fost publicat in jurnalul Terapie Moleculara.

Te-ar putea interesa si:
Un nou test de sânge, rezultate promițătoare în depistarea precoce a șase tipuri de cancer. Ce se...
Rezultatul uimitor al unui singur pahar cu lapte băut zilnic. Calciul din lapte ne poate proteja de...
Ce este HMPV, virusul respirator care s-a împrăștiat tot mai mult în China. Cum se răspândește și...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...