Cercetatorii au folosit abilitatea extraordinara a unui animal marin pentru a crea celule umane “transparente” in laborator, scrie ScienceAlert.
Doryteuthis opalescens, calamarul opalescent de mal, nu doar ca isi poate schimba culoarea pielii, ca majoritatea cefalopodelor, insa isi poate face anumite portiuni din corp transparente, potrivit Phys.org.
Citeste si: Plamanii au o abilitate “magica” de vindecare. Ce sustin cercetatorii
Expertii au inserat proteine speciale din celulele acestui calamar in celule umane de rinichi. Cercetarea lor poate ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine mecanismele ce au loc in tesuturi.
“Proiectul nostru e axat pe crearea unor sisteme celulare si de tesut cu abilitati controlabile de transmitere, reflectare si asimilarea luminii,” a explicat Atrouli Chatterjee, inginer biomolecular din cadrul Universitatii din California.
Citeste si: Cercetatorii sustin ca au gasit o solutie inovativa ce inverseaza procesul de chelire. Cum functioneaza
Cum reusesc celulele calamarului sa devina transparente
Femelele Doryteuthis opalescens isi pot transforma linia de pe spate din alb, in transparenta. Reusesc acest lucru datorita unor celule speciale numite leucofore, ce au particule cu membrana creata din proteine reflectine.
In functie de cum sunt aranjate proteinele, lumina e reflectata diferit. Mai mult, calamarii pot schimba modul in care sunt aranjate aceste proteine in celule, cu ajutorul unui element chimic numit acetilcolina.
Citeste si: Sute de mici arahnide traiesc pe fetele noastre. Ce rol ar putea avea
Pentru ca celulele umane sa produca reflectine, cercetatorii au folosit ingineria genetica. Expertii au demonstrat ca proteinele schimbau modul in care lumina interactiona cu celulele modificate genetic, in comparatie cu celule de rinichi fara reflectine.
Urmatorul pas a presupus expunerea celulelor la diferite cantitati de clorura de sodiu, ceea ce ajuta la ajustarea nivelului de lumina transmis prin ele, din moment ce sarea ducea la cresterea dimensiunii particulelor de reflectine. Cu cat crestea nivelul de sare, cu atat deveneau mai opace celulele.
Citeste si: Hibrid soarece-om: cercetatorii sustin ca au creat o himera cu 4% ADN uman
Studiul despre celulele umane “transparente” a fost publicat in jurnalul Nature Communications. Expertii spera ca aceasta cercetare sa ajute la intelegerea mecanismelor ce au loc in interiorul celulelor.
- Te-ar putea interesa si:
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
- Proteinele pot prezice cu 10 ani mai devreme cine va avea demenţă, potrivit unui studiu
- Proteine capabile să distrugă bacterii oferă o rază de speranţă pentru eliminarea unor boli...