Poluarea aerului reduce speranța de viață pentru fiecare om de pe planetă cu aproximativ 2 ani, potrivit unui nou raport numit Air Quality Life Index (Indexul Calității Aerului), ce susține că aceasta e “cel mai mare risc pentru sănătatea umana”, potrivit Science Alert.
Raportul susține că poluarea din aer cauzată de arderea combustibililor fosili afectează miliarde de oameni. În ciuda scăderilor semnificative de particule nocive din aer în China, una dintre cele mai poluate țări din lume, nivelul total al poluării nu a scăzut în ultimele două decenii.
În țări precum India și Bangladesh, poluarea e atât de severă încât reduce speranța de viață cu până la un deceniu.
“Deși riscul coronavirusului e foarte grav și necesită absolut toată atenția pe care o primește, trebuie să depunem aceleași eforturi și pentru poluarea din aer, ce vor permite miliardelor de oameni să trăiască mai mult și mai sănătos,” a declarat Michael Greenstone, creatorul Indexului.
Aproximativ un sfert din populația globală trăiește în 4 țări asiatice, ce sunt și cele mai poluate - Bangladesh, India, Nepal și Pakistan.
Mai mult, raportul susține că particulele de poluare sunt o “îngrijorare semnificativă” în Asia de sud-est, unde în 89% din regiunea de 650 de milioane de oameni poluarea depășește nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
Deși regiuni precum Japonia, SUA și Europa au avut succes în creșterea calității aerului, poluarea continuă să scadă speranța de viață la nivel mondial, cu aproximativ 2 ani.
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace