Apa de gura ar putea avea un efect bizar asupra modului in care efortul fizic iti afecteaza corpul, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatori din cadrul Universitatii Plymouth, Marea Britanie, scrie CNN.
Studiul sugereaza ca folosirea apei de gura ar preveni un efect important al efortului fizic - scaderea presiunii arteriale. Potrivit autorului principal al studiului, Raul Bescos, psiholog nutritionist, echipa sa nu isi propusese aceasta descoperire la inceperea cercetarii, ci voia sa detalieze procesul de scadere a tensiunii.
Efortul fizic scade presiunea arteriala, pentru ca forteaza corpul sa produca mai mult monoxid de azot, ce deschide si dilata venele. Chiar si dupa ce incheiem sesiune de sport, tensiunea arteriala ramane mai scazuta pentru ore intregi.
Ce efect are gura de apa asupra corpului dupa depunerea efortului fizic
Cercetatorii cred ca apa de gura afecteaza mediul bacterian natural din gura; bacteriile bucale consuma des un produs secundar al monoxidului de azot, numit azotat, pe care il proceseaza si transforma in azotit, absorbit ulterior de corp atunci cand inghitim saliva. O parte din azotit e transformat iar in monoxid de azot. Cercetatorii cred ca acest proces ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Cercetatorii au folosit apa de gura antibacteriana ce continea clorhexidina, un antispectic puternic, pentru a-si testa ipotezele.
“Am folosit aceasta abordare pentru ca aveam dovezi ca era o metoda eficienta de a inhiba activitatea bacteriilor orale si, mai ales, sintetizarea azotatului in gura,” a declarat Bescos pentru Gizmodo.
Cercetatorii au studiat 23 de subiecti adulti sanatosi; acestia au alergat timp de jumatate de ora dupa care tensiunea lor arteriala a fost monitorizata timp de 2 ore. In acest timp, la intervale diferite, o parte din subiecti si-au clatit gura cu apa de gura, pe cand altii au folosit o substanta placebo.
In urma experimentului, cercetatorii au descoperit ca subiectii ce au folosit apa de gura nu aveau tensiunea arteriala scazuta in aceeasi masura ca cei ce consumasera substanta placebo dupa efortul fizic. Apa de gura nu a distrus bacteriile bucale, insa le-a inhibiat capacitatea de a procesa azotatul. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Free Radical Biology and Medicine.
- Te-ar putea interesa si:
- Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
- Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de pește. Concluziile unui...
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu