Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a anunţat că a autorizat pentru prima dată un medicament pentru tratamentul depresiei post-partum, o afecţiune cu care se confruntă multe femei după naştere, însă considerată mult timp un subiect tabu, relatează AFP.
Zurzuvae, produs de laboratoarele Sage Therapeutics, este "primul medicament oral indicat pentru tratamentul depresiei post-partum la adulţi", a declarat FDA într-un comunicat.
O tulburare fizică şi psihică care poate dura câteva luni, depresia postnatală este o "situaţie gravă şi potenţial fatală, în timpul căreia femeile simt tristeţe, un sentiment de vinovăţie, de inutilitate", a declarat Tiffany Farchione, şefa departamentului de psihiatrie din cadrul FDA.
În fiecare an, aproximativ o jumătate de milion de femei din SUA suferă de depresie post-partum, scrie Agerpres.
Citește și: Pericolul din spatele medicamentelor pentru tratarea depresiei. Ce se întâmplă dacă sunt administrate timp de un an de zile
"A avea acces la un medicament pe cale orală va fi o opţiune benefică pentru multe dintre aceste femei care se confruntă cu sentimente extreme şi care, uneori, își pun viaţa în pericol", în special prin gânduri suicidare, a afirmat Tiffany Farchione în comunicat.
Potrivit a două studii citate de FDA, pacientele care au primit medicamentul "au prezentat îmbunătăţiri semnificative ale simpomelor lor față de cele din grupul placebo".
Autorităţile recomandă administrarea unui comprimat de 50 mg în fiecare seară, timp de 14 zile. Preţul acestuia nu a fost dezvăluit.
În prezent, aproximativ una din opt femei care au născut prezintă simptome de depresie postanatală şi, dintre acestea, doar un sfert primesc tratament, subliniază Asima Ahmad, manager medical al companiei Carrot Fertility.
Deşi "există o serie de medicamente care tratează depresia, zuranolona (ingredientul activ), studiat ca tratament pentru depresia post-partum, are o eficacitate mai rapidă şi o perioadă de tratament mai scurtă decât alte medicamente deja disponibile", afirmă specialista.
Noul medicament poate începe să-şi facă efectul după doar trei zile de tratament, a subliniat ea. Agenţia Medicamentului recomandă femeilor care urmează tratamentul să nu conducă în timpul administrării acestuia, din cauza efectelor secundare.
Citește și: Consumul de “junk food” creste riscul de depresie. Ce alimente trebuie sa evitam
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip...
- Obezitatea, asociată cu depresia, în special la femei, potrivit unui nou studiu
- Prima pastilă împotriva febrei Dengue a furnizat rezultate promițătoare într-un studiu pe oameni