floarea soarelui, seceta

Iulie 2024, a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată. "Nu am terminat cu recordurile de temperatură"

Iulie 2024, a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată. "Nu am terminat cu recordurile de temperatură"

Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată pe planetă, întrerupând o perioadă de 13 luni în care fiecare lună a fost cea mai caldă, fenomen alimentat parţial de încălzirea modelului meteorologic El Nino, a anunţat, joi, Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus al Uniunii Europene, citat de Reuters.

Luna iulie a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste referinţa preindustrială din perioada 1850-1990, a precizat Copernicus într-un raport lunar, în timp ce ultimele 12 luni au fost cu 1,64 C peste media preindustrială din cauza schimbărilor climatice.

Luna iulie a adus, de asemenea, cele mai calde două zile înregistrate vreodată.

Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili şi a remarcat că oceanele care nu sunt afectate în mod normal de El Nino au înregistrat o creştere neobişnuită a temperaturilor.

"Acest El Nino s-a încheiat, dar această magnitudine a creşterii temperaturii globale, imaginea de ansamblu este destul de similară cu cea de acum un an. Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de caniculă. Ştim că această tendinţă de încălzire pe termen lung poate fi asociată, cu un grad ridicat de încredere, impactului activităţilor umane asupra climei", a declarat pentru Reuters Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus.

Temperaturi peste medie au fost înregistrate în sudul şi estul Europei, vestul Statelor Unite, vestul Canadei, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia şi estul Antarcticii.

Temperaturi apropiate sau sub medie au fost înregistrate în nord-vestul Europei, vestul Antarcticii, părţi ale Statelor Unite, America de Sud şi Australia.

Luna iulie 2024 a fost, de asemenea, mai ploioasă decât media în nordul Europei şi în sud-estul Turciei, în timp ce avertizările de secetă au persistat în sudul şi estul Europei.

Gheaţa marină arctică a scăzut mai mult decât în 2022 şi 2023, cu 7 % sub medie, deşi nu la fel de grav ca scăderea record de 14 % din 2020.

Gheaţa marină din Antarctica a fost a doua cea mai redusă în iulie, cu 11% sub medie, comparativ cu 15% sub medie în iulie anul trecut.

Temperaturile globale ale mării rămân aproape de niveluri record, luna iulie a acestui an fiind cu numai 0,1 C sub luna iulie a anului trecut.

Citește și: Alimentele care contribuie la răcorirea corpului. Sfaturi de la dietetician pentru a trece mai ușor peste caniculă

Citește și: Cum să te ferești de caniculă fie că ești în aer liber sau în spații închise. Lucrurile simple de care să ții cont și ce să faci dacă resimți efectele căldurii

Te-ar putea interesa si:
Vara lui 2024, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM. Ministrul Mediului: Avem recorduri...
22 iulie 2024, cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global. Din iunie 2023...
Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...