piramida lui djoser

Cea mai veche piramida din Egipt se redeschide dupa 90 de ani de renovari. Cum au reusit inginerii sa salveze structura impresionanta

piramida lui djoser

Cea mai veche piramida din Egipt a fost salvata de la prabusire de o companie din Marea Britanie si s-a redeschis pentru public pentru prima data in 90 de ani, scrie Daily Mail.

Piramida lui Djoser, veche de 4.700 de ani, are o inaltime de 60 m si se crede ca e cea mai veche cladire din istorie. A fost construita in totalitate din piatra, de catre arhitectul Imhotep in necropola Saqqara, din sudul Cairo.

Citeste si: Egiptologii cred ca au gasit mormantul lui Nefertiti. Unde ar putea fi sarcofagul ei

Structura a fost slabita de-a lungul miilor de ani, asa ca inginerii au fost nevoiti sa inchida piramida pentru public si sa o renoveze, pentru a asigura conservarea ei pe viitor.

Peter James, ingineri din Marea Britanie, a inceput sa lucreze la piramida in 2011 si a desemnat-o in sfarsit renovata recent. Pentru prima data din anii 1930, turistii vor putea vizita camera de inmormantare a regelui Djoser.

Citeste si: Stiai? Motivul pentru care fluviul Nil curge spre nord

“A fost extrem, extrem de periculoasa,” a declarat James despre renovare.

“Suntem absolut fascinati de cat de bine a fost creata structura, care a ramas in picioare 4.700 de ani,” a declarat ministrul turismului si antichitatilor din Egipt, Khaled al-Anani.

Citeste si: VIDEO: Cele 7 minuni ale lumii antice au fost recreate 3D. Cum aratau structurile impresionante

Cintec, compania la care lucreaza James, a inceput sa renoveze piramida in 2011, pentru a remedia daunele provocate de un cutremur din 1992. James a folosit mai multe metode inovative pentru a intari structura antica.

Una dintre metode a presupus crearea unor gauri in pereti - ce sunt pline de spatii goale - si inserarea unei tije inconjurata de material, dupa care se toarna mortar intre cele doua, ce creste si umple spatiile goale.

Citeste si: Secretele piramidelor, dezvaluite. Ce sistem inedit ar fi folosit civilizatia antica pentru a ridica monumentele impunatoare

O alta metoda a presupus folosirea pernelor de aer pentru a sustine peretii in timp ce structuri de otel au fost inserate in baza piramidei.

Desi aceste proceduri au reusit sa salveze structura, munca inginerilor a fost extrem de periculoasa, pentru ca riscau prabusirea celei mai vechi piramide din lume in orice moment.

Te-ar putea interesa si:
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii zeci de ani: mormântul...
Egiptul va reveni la ora de vară după o pauză de şapte ani
Un mormânt cu o vechime de 4.000 de ani, deschis de Egipt pentru public

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...