Arheologii au descoperit ceea ce ar fi putea fi cea mai veche așezare vikingă din Islanda, scrie LiveScience.
Experții au găsit urmele unei case “longhouse” imense pe care o consideră o așezare de vară construită în secolul 9, cu zeci de ani înainte de momentul în care se presupune că au ajuns vikingii pe insulă.
Strctura era ascunsă sub o alta casă “longhouse” mai recentă, plină de comori, susține arheologul Bjarni Einarsson, ce a condus proiectul.
“Hala mai recentă e cea mai bogată găsită în Islanda până acum,” a declarat Einarsson. “E greu să nu concluzionăm că a fost casa unei căpetenii.”
Structurile “longhouse” erau hale imense construite din lemn, ce aveau o lungime de 75 m și lățime de 6 m, folosite pentru traiul comun în regiunile nordice în timpul vikingilor.
Aceste structuri erau separate în camere în care trăiau mai multe familii. Focurile erau făcute în vatre de piatră construite în mijlocul casei și, uneori, și animalele erau băgate în hală pentru a le proteja de temperaturile extreme din regiune.
Ambele case au fost găsite în apropierea orașului Stöðvarfjörður, din estul islandei. Experții estimează că structura “nouă” a fost construită în jurul anului 874 (anul în care se credea până acum că a fost fondată prima așezare din Islanda) și conține unele dintre cele mai valoroase mărgele și monede descoperite vreodată în Scandinavia.
Ascunsă sub aceasta casă era o structură și mai veche. Potrivit analizelor chimice, aceasta a fost construită la începutul secolului 9, cu mult înainte să fie stabilită așezarea permanentă pe insulă.
Einarsson crede că structura a fost o așezare vikinga de vară, una dintre cele mai mari găsite până acum în Islanda. Structura a fost descoperită inițial în 2007 și excavările au început în 2015, finanțate de Fondul Arheologic al Islandei.
- Te-ar putea interesa si:
- Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...
- Schimbările climatice, o ameninţare majoră pentru staţiunile de schi din Europa
- Un virus transmis de căpuşe, descoperit relativ recent, se răspândeşte în Europa