incendii vegetație siberia

Incendiile de vegetație din Siberia au stabilit un nou record al emisiilor de CO2. Fumul a ajuns până în Islanda și Canada

Nici razele soarelui nu au putut pătrunde prin fumul gros produs de incendiile de vegetație. / Foto: Profimedia

Incendiile de vegetaţie de anul acesta din regiunea siberiană Iacuţia au produs deja o cantitate record de emisii de carbon, transmite Copernicus, Serviciul European de Monitorizare a Atmosferei.

Ecologiştii se tem că incendiile și vremea călduroasă vor elibera şi mai mult dioxid de carbon care a fost depozitat mult timp în tundra îngheţată, scrie Agerpres.

incendii vegetație siberia

Imagine din satelit cu fumul emis de incendiile de vegetație din Siberia. / Foto: Profimedia

Citește și: Încălzirea globală, responsabilă pentru fenomenele meteo extreme tot mai dese

Până în prezent, incendiile din acest an au mistuit peste 4,2 milioane de hectare în Iacuţia, degajând nori uriaşi de fum, care au ajuns săptămâna aceasta până la Polul Nord, iar miercuri, 4 august, chiar și până în Canada și Islanda, la peste 5.000 de kilometri distanță.

 

''Ceea ce face acest lucru deosebit este faptul că masele de aer cu fum ajung atât de departe în nord. Nu cred că a mai înregistrat cineva aşa ceva înainte'', a declarat Santiago Gassó, specialist în Știinţe Atmosferice la Universitatea din Maryland din Statele Unite.

Fumul din Iacuția a blocat razele soarelui

incendii vegetație siberia

Siberia, acoperită de un nor gros de fum cauzat de incendiile de vegetație. / Foto: Profimedia

Emisiile produse de încălzirea globală începând din iunie totalizează peste 505 megatone de dioxid de carbon, conform estimărilor Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAM). Cantitatea depăşeşte cu mult recordul de anul trecut, de 450 de megatone, înregistrată pe tot parcursul sezonului incendiilor, a declarat cercetătorul Mark Parrington.

Citește și: 2020, printre cei mai călduroși trei ani din istoria înregistrărilor. “Suntem pe marginea prăpastiei”

Incendiile naturale fac parte din ciclul forestier din pădurile boreale nordice ale Rusiei, însă oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de amploarea şi intensitatea focarelor izbucnite în ultimii ani. Acest lucru a coincis cu încălzirea extremă din Arctica, unde temperaturile medii cresc de peste trei ori mai repede decât în restul lumii.

Oraşele din Iacuţia au fost uneori învăluite în fum atât de dens încât razele soarelui au fost blocate. Iacuţia din nord-estul Siberiei este cea mai mare regiune a Rusiei, cunoscută pentru tundra sa şi iernile geroase. Dacă ar fi independentă, aceasta ar fi a opta cea mai mare ţară din lume.

Foto: Profimedia

Te-ar putea interesa si:
Dispar ghețarii. Cantitatea de gheaţă pierdută începând din 1975, echivalentul unui bloc „de...
Odată cu încălzirea globală, zonele în care căldura va fi periculoasă se vor extinde. Probleme...
Temperaturile globale au depăşit ţinta de 1,5°C în ultimii doi ani, potrivit monitorului UE

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...