A început sezonul în care țânțarii sunt din ce în ce mai activi. Ciupiturile sunt nu numai inestetice și inconfortabile, dar pot aduce cu ele și pătrunderea unor boli în organism.
Când un țânțar te ciupește, străpunge pielea și aspiră sânge. Pe măsură ce se hrănește, își injectează saliva în piele, ceea ce provoacă mâncărime și o umflătură, dar poate răspândi și paraziți precum malaria sau virusuri ca Dengue, West Nile sau Zika.
Soluțiile contra țânțarilor pot fi o manieră eficientă de a te feri de aceste insecte, dar este esențial să știi pe care să le alegi, notează New York Post. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (din SUA) spune că pentru o protecție de durată împotriva țânțarilor ar trebui să cauți aceste ingrediente active în soluțiile pe care le cumperi: DEET, IR3535 (Ethyl butylacetylaminopropionate), picaridin sau ulei de eucalipt de lămâie.
Ce poți face pentru a te proteja de țânțari
Pe lângă soluțiile găsite în magazine, pentru a te proteja de ciupiturile țânțarilor mai poți face câteva lucruri simple. Poartă pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, evită să ieși în amurg și în zori, când aceste insecte tind să fie cel mai active. Dacă stai la curte, scapă de apa ce stă în găleți sau alte recipiente de mai mult de o săptămână.
Așa cum unele bacterii devin rezistente la antibiotice, și insectele pot dezvolta această abilitate când vine vorba de chimicalele care le ucid sau le îndepărtează.
- Te-ar putea interesa si:
- Prima pastilă împotriva febrei Dengue a furnizat rezultate promițătoare într-un studiu pe oameni
- Ţânţarul comun a devenit rezistent la insecticide, arată un studiu făcut în Belgia. Cercetătorii...
- De ce să nu omori păianjenii pe care-i găsești în casă. Care sunt cele două specii cu adevărat...