periuta si pasta de dinti

Greșelile pe care e cel mai probabil să le faci atunci când te speli pe dinți. Patru aspecte de care să ții cont pentru o dantură sănătoasă

Cum să te speli corect pe dinți. / Foto: Profimedia

Igiena dinților este unul dintre cele mai importante lucruri de care să ținem cont când vine vorba de sănătatea totală a organismului. Un lucru simplu și banal pe care ar trebui să-l practicăm de cel puțin două ori pe zi poate fi făcut și greșit, după cum scoate în evidență un medic dentist din Marea Britanie.

Spălatul pe dinți de două ori pe zi și consumarea a mai puține alimente dulci sunt două lucruri de care să ținem cont zilnic, pentru o bună sănătate bucală. În ciuda faptului că aceste sfaturi sunt unele simple, există câteva greșeli pe care oricine le-ar putea face în încercarea de a-și păstra albul dinților intact.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu-ți schimbi periuța de dinți la timp. Acest lucru poate dăuna danturii la fel ca dulciurile și băuturile acidulate

Patru greșeli pe care să le eviți pentru dinți albi și sănătoși

Conform stomatologului Praveen Sharma, citat de Daily Mail, folosirea unei ape de gură imediat după periajul dinților va dilua efectul fluorului din pasta de dinți. Fluorul ajută la remineralizarea smalțului și la împiedicarea creșterii cantității de bacterii care cauzează cariile. Poate reduce riscul apariției cariilor cu 25%. "După periaj, scuipă excesul, nu clăti. Dacă folosești apă de gură, aplică același principiu și asigură-te că o folosești la un moment diferit de periaj".

Citește și: Atenție la pasta de dinți pentru albire! De ce spun stomatologii că nu este cea mai bună alegere și ce probleme poți dezvolta dacă o folosești în mod regulat

Experții sugerează ca dinții să fie spălați la cel puțin 30 de minute după masă pentru a nu deteriora smalțul. Dantura are nevoie de timp pentru a se remineraliza în mod natural, mai ales după consumarea unor alimente sau băuturi acide, cum ar fi sucurile acidulate. "În mod ideal, așteptați 30-60 de minute după ce ați mâncat sau băut ceva pentru a vă spăla dinții, pentru că gura are nevoie de puțin timp pentru a se autocurăța. Ați putea crede că sucurile din fructe sau smoothie-urile sunt alternative mai sigure, dar nu este așa: au o componentă acidă care atacă suprafața dinților, crescând riscul de eroziune și carii", a adăugat dr. Sharma. Cariile apar atunci când bacteriile creează un strat lipicos numit placă și deteriorează suprafața dinților în timp.

Bucățele de mâncare și placă bacteriană se pot acumula între dinți dacă nu este curățat și acest spațiu, ceea ce poate duce la boli serioase ale gingiilor. Periuțele interdentare și ața dentară ajută la prevenirea acestui lucru dacă sunt folosite o dată pe zi. Aceste instrumente trebuie folosite, în mod ideal, înainte de periaj.

O altă greșeală mare este să sărim peste spălarea dinților înainte de culcare. Acest lucru lasă bacteriile să se înmulțească prin folosirea zahărului și a acidului care rămân în gură. "Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, cu o pastă cu fluor, pentru cel puțin două minute, pentru a curăța temeinic toată suprafața dinților, mai ales înainte de culcare, când producția de salivă este la cel mai scăzut nivel-saliva ajută la spălarea bacteriilor care provoacă cariile", a mai completat stomatologul.

Citește și: Cum să îți periezi corect dinții! Pași importanți pentru a ține la distanță afecțiunile stomatologice

Te-ar putea interesa si:
5 greșeli frecvente în periajul dinților. Ce faci greșit fără să îți dai seama, de la momentul...
Alimentele care-ți strică dinții la fel de tare ca zahărul. Le consumi des, dar nu te gândești la...
Poluanţii eterni. Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate. Unele...

Partenerii noștri

Vizual_DIGI_

Grupul DIGI, contribuție de 357 milioane de lei la bugetul de stat în primul trimestru al anului 2025

În perioada ianuarie – martie 2025, Grupul DIGI a virat către bugetul de stat suma de 357 milioane...