Telefoanele Apple si celelalte device-uri ale companiei au o vulnerabilitate secreta, ce a fost descoperita accidental intr-un spital din SUA. iPhone-urile se pot inchide complet daca sunt expuse la heliu.
Mai multi utilizatori Apple din Spitalul Morris, Chicago, s-au plans ca nu le mai functionau device-urile Apple. Erik Wooldridge, un specialist IT din cadrul unitatii medicale, si-a dat seama ca problemele au coincis cu montarea unui nou aparat RMN.
Specialistul a inceput sa investigheze si a realizat ca device-urile Android nu au avut probleme. Pentru a putea intelege cauza, el a descris situatia pe Reddit, unde mai multi specialisti IT au speculat ca telefoanele nu mai mergeau din cauza heliului folosit pentru racirea aparatului RMN, potrivit iFixit.
Citeste si: Vrei sa-ti repari singur telefonul? Un mare producator de smartphone-uri te invata cum
“Am descoperit ca a fost o scurgere de heliu atunci cand noul magnet a fost racit. Aproximativ 120 de l de heliu lichid s-au scurs in 5 ore,” a declarata Wooldridge. “Camera RMN nu e izolata, asa ca e conectata la acelasi sistem de aerisire ca majoritatea unitatii. Nu stim exact ce cantitate din cei 120 de l a ajuns afara si cat a ramas in interior. Heliul se extinde de 750 de ori atunci cand trece din starea lichida in cea gazoasa, asa ca vorbim de foarte mult heliu.”
Majoritatea device-urilor afectate si-au revenit dupa o saptamana, insa unele smartphone-uri au avut nevoie de reparatii si device-urile Apple Watch au ramas pornite, dar nu le mai functiona ecranul.
Citeste si: Singurul criteriu care ii influenteaza pe oameni sa-si aleaga un telefon mobil
Problema a fost cauzata de o componenta a device-urilor Apple. Spre deosebire de telefoanele Android, iPhone-urile si celelalte device-uri Apple folosesc chipuri de silicon (MEMS), in loc de quartz, ce e folosit de alte firme. Chipurile de silicon sunt responsabile de ceasul intern al dispozitivelor.
Atomii de heliu au reusit practic sa inghete aceste chipuri si sa opreasca device-urile. Atunci cand cei de la iFixit au incercat sa recreeze experimentul, iPhone-ul lor s-a oprit la 4 minute jumatate dupa ce a fost expus la heliu si a repornit dupa 24 de h.
Citeste si: Valoarea adevarata a unui iPhone! Cat costa de fapt piesele smartphone-ului
Aceasta problema e rara, insa producatorii de chipuri de silicon si companiile ce utilizeaza aceste elemente sunt constienti de capacitatea heliului de a “ingheta” sistemul si de ce pasi trebuie urmati pentru a evita defectiunea.
Vezi cum “ingheata” heliul un iPhone in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite
- De ce își țin tinerii din ziua de azi telefoanele pe modul „nu deranja” 24 din 24. Explicația...
- Pericolul din spatele folosirii excesive a telefonului mobil. Efectele nocive pe care le are asupra...