“Agentul Smith”, un virus proaspat descoperit, inlocuieste portiuni din aplicatiile Android cu propriul cod. Potrivit firmei de securitate Check Point, virusul a infectat 25 de milioane de dispozitive si a afectat si aplicatia WhatsApp, scrie The Independent.
Virusul nu fura datele utilizatorilor, ci intra in aplicatii si le forteaza sa afiseze mai mult reclame sau isi asuma reclamele deja afisate, astfel incat operatorul “Agentul Smith” sa profite de pe urma vizualizarilor, scrie The Verge.
Check Point sustine ca virusul cauta aplicatii foarte cunoscute, precum WhatsApp, Opera Mini sau FlipKart, dupa care inlocuieste o portiune din codul lor si previne actualizarile.
“Agentul Smith” a afectat pana acum dispozitive din India si tarile invecinate pentru ca se raspandeste prin magazinul de aplicatii 9Apps, folosit in acea regiune. Virusul se ascunde in “aplicatii abia functionale foto, de jocuri sau ce au legatura cu sexul,” potrivit Check Point. Dupa ce utilizatorul descarca una dintre aceste aplicatii, virusul se deghizeaza intr-o aplicatie ce are legatura cu Google, cu nume precum “Google Updater”, dupa care incepe sa inlocuiasca diversele coduri.
Potrivit expertilor, acest virus apartine unei companii din China ce sustine ca vrea sa ajute dezvoltatorii sa isi publice aplicatiile la nivel international.
Citeste si: Un laptop plin de virusi a fost vandut la licitatie cu 1.3 milioane de dolari
Desi virusul e cel mai raspandit in India, unde a infectat deja 15 milioane de dispozitive, Check Point sustine ca a ajuns si in SUA, unde a afectat 300.000 de dispozitive. Se pare ca operatorul virusului a incercat sa se extinda si in Google Play Store, unde a infiltrat 11 aplicatii virusate. Virusul nu a fost activat, insa, si Google a eliminat toate aplicatiile infectate.
Potrivit Check Point, “Agentul Smith” a exploatat o vulnerabilitate introdusa acum cativa ani in Android. Dezvoltatorii trebuie sa isi actualizeze aplicatiile pentru a beneficia de protectiile adaugate recent impotriva virusului ce a afectat deja 25 de milioane de dispozitive.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum pot contribui smartphone-urile la detectarea timpurie a depresiei și anxietății
- Ce este HMPV, virusul respirator care s-a împrăștiat tot mai mult în China. Cum se răspândește și...
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite