antivirus laptop

O companie antivirus a vandut datele a 435 de milioane de utilizatori firmelor Google, Microsoft, Pepsi si altele

antivirus laptop

Un program antivirus folosit de sute de milioane de oameni din intreaga lume a vandut date sensibile despre activitatea online a utilizatorilor. Printre companiile ce au cumparat datele se numara Google, Microsoft, Home Depot si Pepsi, scrie Vice.

Modul in care gestioneaza programul antivirus Avast datele utilizatorilor a fost descoperit cu ajutorul unei investigatii realizata de Motherboard si PCMag, ce au analizat scurgeri de date, contracte si alte documente ale companiei.

Citeste si: Optiunea Facebook ce permite utilizatorilor sa isi stearga informatiile online. Cum functioneaza

Avast a adunat datele milioanelor de utilizatori, inclusiv unele considerate sensibile, precum istoricul de navigare, istoricul locatiilor, video-urile urmarite pe YouTube sau site-ul pentru adulti si informatii atat de detaliate incat pot fi trasate si clickurile efectuate pe un site, scrie Daily Mail.

Desi informatiile sunt, teoretic, anonime, expertii intervievati de Motherboard cred ca nivelul de amanunte ar putea compromite anonimitatea.

Citeste si: “Nu putem avea incredere in Google”. Un fost director critica noua directie a gigantului tech

“S-a demonstrat ca de-identificarea e un proces ce poate esua des. Sunt atat de multe moduri in care poate esua,” a declarat Gunes Acar, din cadrul grupului de cercetare Computer Security and Industrial Cryptography.

Documentele Jumpshot, o filiala Avast, arata cum programul antivirus instalat pe calculatorul unui utilizator colecta datele si cum Jumpshot le folosea in diferite pachete de date pe care le vindea unor companii precum Google, Yelp, Microsoft, McKinsey, Pepsi, Home Depot, Condé Nast, Intuit si altii.

Citeste si: Facebook urmareste utilizatorii in magazine pentru a le livra reclame mai specifice pe platforma

Unii clienti plateau milioane de dolari pentru un pachet numit “All Clicks Feed” (ce includea tot istoricul de clickuri, comportament si navigare al utilizatorilor). Ominicom, o companie media din New York, a platit 4.5 milioane de dolari pentru un pachet descris de Jumpshot drept “Fiecare cautare. Fiecare click. Fiecare achizitie. Pe orice site”, ce oferea acces la datele utilizatorilor din 14 tari.

Citeste si: Facebook a recunoscut ca urmareste in permanenta localizarea utilizatorilor sai

Nu e prima data cand Avast a fost criticat pentru practicile sale. In trecut, programul antivirus oferea un plugin pentru navigatoarele web ce colecta date, insa acesta a fost interzis pe magazinele online Chrome si Mozilla.

Te-ar putea interesa si:
Cum să îmbunătățești securitatea cibernetică a dispozitivelor tale. Sfaturi simple și ușor de pus...
Ameninţările online din perioada vacanţelor. Cele mai comune tipuri de fraudă și cum să le eviți
Dezvăluirile unui bărbat care a fost hacker 30 de ani. "Unii fac asta doar pentru a vedea cum arde...

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...