laptop securitate cibernetica

Dezvăluirile unui bărbat care a fost hacker 30 de ani. "Unii fac asta doar pentru a vedea cum arde lumea"

Un hacker a dezvăluit cum funcționează ceea ce se numește dark web. / Foto: Profimedia

Un hacker a dezvăluit cum funcționează ceea ce se numește dark web, un spațiu nevăzut pe internet pentru cei mai mulți ochi, unde activitatea nu poate fi urmărită. Un raport recent a constatat că cel mai căutat conținut a fost pornografia infantilă, urmată de arme și droguri.

Sursa, care a vorbit anonim, a explicat modul în care hackerii fură date pentru sume mari de bani sau doar "pentru a vedea cum arde lumea" și a spus că orice sistem conectat la web este expus riscului unui atac.

Citește și: Orice smartphone poate fi spionat, avertizează un specialist în securitate. Cât de simplu e pentru un hacker să facă asta fără a avea nevoie să instaleze un software

"Am văzut spitale care au fost criptate și oamenii au de ales: plătesc pentru a decripta datele sau riscă viețile celorlalți?", a spus el.

"Lucrurile care sunt vulnerabile în atacuri ransomware sunt practic toate cele care sunt conectate la internet. Pe vremuri, ca un stat să cauzeze probleme unei țări la fel de mari precum SUA ar fi avut nevoie de investiții de milioane și milioane de dolari, dar astăzi ai nevoie de doar câteva mii de dolari, un laptop și câțiva hackeri deștepți să scrie niște coduri și să trimită ceva", a spus hackerul pentru Vice. Bărbatul și-a început incursiunea în această lume ca ceea ce se numește "pălărie neagră", un tip de răufăcător cibernetic care nu respectă legile și efectuează atacuri pentru propriile scopuri. De atunci, a întors foaia și acum își folosește abilitățile pentru bine, urmărindu-i online pe cei care fac rău și căutând vulnerabilități în sisteme pentru a le repara.

Citește și: Experții în securitate, un nou avertisment pentru utilizatorii de telefoane cu Android: ”Nu descărcați această aplicație sub nicio formă!”

"Când eram hacker (pălărie neagră-n.r.), dacă voiam să am acces la o companie sigură, nu dărâmam ușa de la intrare. Puneam ochii pe oamenii care știam că au acces, care veneau cu device-uri personale în clădire", a mai spus bărbatul care a vrut să atragă atenția la cât de vulnerabili suntem cu toții în fața hackerilor: de la companii, spitale și state la oamenii de rând.

 

Te-ar putea interesa si:
Cum să îmbunătățești securitatea cibernetică a dispozitivelor tale. Sfaturi simple și ușor de pus...
Ameninţările online din perioada vacanţelor. Cele mai comune tipuri de fraudă și cum să le eviți
Orice smartphone poate fi spionat, avertizează un specialist în securitate. Cât de simplu e pentru...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...