Hackerii s-au folosit de interesul generat de coronavirusul Wuhan pentru a ademeni utilizatorii sa descarce din greseala software periculos, scrie Daily Mail.
Expertii in securitate cibernetica avertizeaza ca unele linkuri malitioase ce par articole obisnuite sau video-uri despre criza virusului Wuhan din China pot pune in pericol datele personale. Aceste linkuri contin, de fapt, un cod creat pentru a fura informatiile personale ale utilizatorilor.
Hackerii transmit aceste articole si videouri mascate drept fisiere cu format legitim, precum PDF sau MP4, pentru a ascunde natura periculoasa a linkurilor. Daca sunt accesate sau descarcate pe telefon sau calculator, hackerii pot accesa informatiile utilizatorilor si pot distruge, bloca sau copia datele dupa bunul plac.
Citeste si: Cele mai comune amenintari cibernetice. Ce tip de atacuri sunt extrem de frecvente
“Coronavirus, ce a fost discutat pe larg drept o stire foarte importanta, deja a fost folosit pe post de momeala de criminalii cibernetici,” a declarat Anton Ivanov, specialist in malware din cadrul Kaspersky. “Pana acum am vazut doar 10 fisiere unice, dar pe masura ce acest gen de activitate se intampla des cu subiecte media cunoscute, ne asteptam ca aceasta tendinta sa creasca.”
“Pe masura ce oamenii continua sa fie ingrijorati de sanatatea lor, s-ar putea sa vedem din ce in ce mai mult malware ascuns in documente false despre raspandirea coronavirus,” a continuat el.
Citeste si: 5 moduri simple prin care iti poti apara smartphone-ul de hackeri
Pentru a evita acest pericol, expertii in securitate sfatuiesc utilizatorii sa isi ia informatiile despre coronavirus direct din surse oficiale si nu din linkuri suspecte. Un mod simplu de a detecta malware-ul ascuns in fisiere e sa te uiti la finalul adresei linkului - daca extensia nu se termina in .docx, .pdf sau .mp4, atunci probabil nu e un fisier legitim. Fisierele de documente si video nu trebuie sa aiba extensia .exe sau .link.
- Te-ar putea interesa si:
- Virusul care provoacă COVID-19 infectează direct arterele inimii. Riscul de a dezvolta boli de...
- Un virus transmis de căpuşe, descoperit relativ recent, se răspândeşte în Europa
- Ameninţările online din perioada vacanţelor. Cele mai comune tipuri de fraudă și cum să le eviți