Adobe si-a avertizat utilizatorii ca nu mai pot folosi versiuni mai vechi ale aplicatiilor sistemului Creative Cloud, chiar daca le-au achizitionat deja, scrie Vice.
Utilizatorii programelor Lightroom Classic, Photoshop, Premiere, Animate si Media Director au primit un mesaj de la Adobe prin care erau anuntati ca, din punct de vedere legal, nu mai au autorizatie sa foloseasca software-ul pe care credeau ca il detin deja.
“Am intrerupt recent anumite versiuni mai vechi ale aplicatiilor din Creative Cloud si, drept urmare, in conformitate cu clauzele din contractul nostru, nu mai aveti licenta necesara sa le folositi,” era detaliat in email-ul trimis utilizatorilor. “Va rugam sa fiti constienti ca daca veti continua sa folositi aceste versiuni, va expuneti la riscul de a primi reclamatii de la terti.”
Citeste si: Topul smartphone-urilor cu cea mai buna camera foto
Adobe nu a precizat de ce utilizatorii vor fi nevoiti sa renunte la software-ul pentru care au platit, insa contul de Twitter al companiei a indicat faptul ca problema a aparut din cauza unui “litigiu continuu”. AppleInsider, ce a descoperit problema initial, a indicat ca ar putea fi vorba de procesul impotriva Adobe intentat de Dolby Labs anul trecut.
Modelul Cloud adoptat de Adobe a generat un profit urias, dar a nemultumit utilizatorii
In 2013, Adobe a abandonat modelul standard de software in favoarea unui abonament bazat pe cloud, spre nemultumirea utilizatorilor - profitul companiei a crescut odata cu preturile aplicatiilor. Potrivit procesului, Dolby acuza Adobe de incalcarea drepturilor de autor din cauza costurilor licentelor vandute sub acest nou model.
Citeste si: Aplicatii de Android pe care trebuie sa le eviti. De ce sunt periculoase
Chiar daca utilizatorii Adobe sunt nemultumiti, Dylan Gilbert, expert in copyright din cadrul grupului Public Knowledge, nu crede ca exista foarte multe variante de recurs juridic. “Daca Adobe nu a incalcat termenii licentei cu aceasta intrerupere brusca a sustinerii versiunilor mai vechi, ceea ce nu e foarte probabil, utilizatorii afectati vor fi nevoiti sa indure schimbarea.”
Expertul in copyright Cory Doctorow a declarat pentru Motherboard ca acest gen de model de afaceri e folosit din ce in ce mai frecvent, in numeroase sectoare. “Atunci cand uneltele sunt create sa te trateze drept un simplu chirias, si nu un proprietar, atunci vei fi afectat de capriciile, schemele si riscurile de neprevazut ale gazdei de la care inchiriezi,” a declarat Doctorow. “Drepturile tale legale sunt, cel mai probabil, definite de un ‘contract’ pe care ai apasat acum un milion de ani, care sustine ca esti de acord sa nu ai niciun drept legal.”
Citeste si: Un program a creat fete umane ce par “100% reale”. Iti poti da seama care e fata digitala?
Problemele utilizatorilor serviciilor Adobe demonstreaza una dintre problemele produselor pe care le achizitionam in era moderna. Producatorii pot decide sa schimbe portiuni semnificative ale produsului si utilizatorii vor fi nevoiti sa accepte modificarile din cauza unor clauze din contracte pe care le-au semnat in urma cu multi ani.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Facebook renunţă la software-ul de recunoaştere facială. Motivul pentru care compania a luat...
- 4 lucruri pe care nu trebuie sa le faci niciodata pe calculatorul de la birou
- Bitcoin trece prin mult asteptatul proces de “injumatatire”. Ce efecte majore poate avea, potrivit...