Facebook anunță că în perioada următoare va renunța la un software de recunoaștere facială, scrie CNN. Această măsură a fost luată din cauza îngrijorărilor tot mai mari ale utilizatorilor și autorităților de reglementare privind respectarea dreptului de viață.
Facebook, care a anunțat că își va schimba numele în Meta, a anunțat că plănuiește să renunțe la programul de recunoaștere facială și, mai mult de atât, intenționează să șteargă datele colectate prin intermediul acestui software, al cărui număr se apropie de un miliard de utilizatori.
De asemenea, într-o postare pe blog, compania a explicat că mai mult de o treime dintre utilizatorii zilnici ai Facebook au optat pentru utilizarea de tehnologie de recunoaștere a feței.
Serviciile Facebook care se bazează pe sistemele de recunoaştere a feţei vor fi eliminate în următoarele săptămâni.
”Există multe preocupări cu privire la locul tehnologiei de recunoaştere facială în societate, iar autorităţile de reglementare sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care guvernează utilizarea acesteia”, a spus compania.
Încetarea utilizării sistemului de recunoaştere a feţei face parte dintr-o ”înlăturare la nivel de companie a acestui tip de identificare largă”, se afirmă în postare.
O fostă angajată a făcut acuzații dure la adresa companiei
Această decizie vine la scurt timp după ce Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook care a denunţat compania pentru rele practici, a declarat că gigantul social media nu se va schimba cât timp va fi condus de Mark Zuckerberg şi că ar fi mai bine dacă în fruntea sa s-ar afla cineva preocupat de securitatea utilizatorilor, relatează EFE.
"Este puţin probabil ca Facebook să se schimbe dacă (Mark Zuckerberg) va rămâne CEO al companiei", a spus Haugen la inaugurarea Târgului de tehnologie Web Summit de la Lisabona (1 - 4 noiembrie), unde a susţinut că acţionarii gigantului social media, redenumit Meta, "au dreptul" să-şi aleagă directorul excutiv, potrivit Agerpres.
Citește și: Compania Facebook îşi schimbă numele în ”Meta”. Cum explică Mark Zuckerberg această decizie
Haugen consideră că "Facebook ar fi mai puternic dacă ar fi condus de cineva care ar fi dispus să se axeze pe securitate".
Fosta angajată a divulgat documente interne prin care a denunţat că Facebook se gândeşte la beneficiile sale mai degrabă decât la securitatea utilizatorilor săi, că ascunde faptul că platformele sale sunt nocive pentru minori şi că promovează dezbinarea şi destabilizează democraţia.
- Te-ar putea interesa si:
- De ce au picat Facebook și Instagram. Expert în tehnologie: „Un atac cibernetic este puțin...
- Elon Musk, mesaj ironic pe „X” după ce Facebook și Instagram au picat pentru aproape două ore. Sute...
- Facebook va închide secţiunea de ştiri în Statele Unite şi Australia