Numărul tău de telefon este o unealtă ușor de folosit de către hackeri pentru a-ți accesa datele personale și a-ți face rău în numeroase feluri.
Aceștia pot afla unde locuiești, informații financiare, adrese anterioare, zile de naștere, pe care le pot folosi pentru a obține avantaje sau pentru a-ţi fura identitatea. De aceea, este important să știi cele patru lucruri pe care le poate face un hacker cu numărul tău de telefon.
Iată 4 lucruri pe care le poate face un hacker folosind numărul tău de telefon
1. Exploatarea datelor persoanelor de pe diferite site-uri
Cel mai simplu mod de a utiliza numărul tău de telefon, în mod rău intenționat, este prin simpla introducere a acestuia într-un site de căutare de persoane. Potrivit expertului în tehnologie, Burton Kelso, aceste site-uri pot dezvălui informații personale despre tine în mai puțin de câteva secunde.
Informații, precum adresa ta, cazierul juridic, numele și adresele membrilor familiei, pot fi cumpărate de hackeri de pe site-urile respective.
Citeşte şi: Experții în securitate, avertisment pentru utilizatorii Android. Care sunt aplicațiile folosite pentru a-ți fura parolele, mesajele sau pozele
2. Redirecţionarea numărului tău de telefon
O altă tactică este să contacteze operatorul tău de telefonie mobilă pentru a se da drept persoana ta, spune expertul Miller.
Hacker-ul poate face astfel încât numărul tău să fie redirecționat către telefonul lor. De acolo, hacker-ul se va conecta la contul tău de e-mail şi, deşi nu au parola ta de e-mail, o pot afla făcând clic pe „Ți-ai uitat parola” și primesc linkul de resetare pe telefonul lor care utilizează acum numărul tău de telefon. După ce hacker-ul are acces la contul de e-mail, este ușor să obțină acces la oricare dintre conturile tale.
3. Falsificare
Au existat aproape 26 de miliarde de apeluri înșelătoare în 2019, conform datelor colectate de YouMail, iar escrocii devin tot mai inteligenți. Acum folosesc o tehnică numită "spoofing" pentru a facilita lucrurile.
"Spoofing" este o modalitate prin care hackerul face ca în dreptul numărului tău de telefon să apară un ID de apelant, chiar dacă nu ești tu cel care efectuează apelul.
Nu este nevoie de mult pentru a falsifica un număr de telefon. Există aplicații și site-uri web care permit escrocilor să introducă pur și simplu un număr de telefon și să efectueze un apel.
4. Escrocherii prin sms
Escrocii pot folosi numărul tău de telefon pentru a-ți trimite mesaje text rău intenționate. În aceste mesaje, ei pot trimite linkuri care îți pot umple telefonul cu programe malware capabile să îți fure informațiile personale sau să te înșele în mod direct, pretinzând că sunt serviciul tău bancar, cerandu-ți, astfel, informații personale și numere de card de credit.
Citeşte şi: Lucruri pe care nu trebuie să le cauți niciodată pe Google
Cum să te protejezi
Încearcă să oferi numărul de telefon la cât mai puține persoane și atenție la aplicațiile care îți cer numărul de mobil pentru verificare. În loc să furnizezi numărul tău de telefon real, ai putea să-ți configurezi gratuit un număr virtual prin Google Voice. De asemenea, nu da click pe link-urile primite în mesaje text de la surse necunoscute.
- Te-ar putea interesa si:
- Experții în securitate, un nou avertisment pentru utilizatorii de telefoane cu Android: ”Nu...
- Cum îți protejezi contul de WhatsApp de hackeri. Trucurile la care să apelezi pentru a-l securiza
- Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția. Care sunt schemele de fraudă online folosite...