Cu ajutorul cifrelor încercăm să explicăm lumea misterioasă a albinelor, micuțele insecte care aduc naturii un imens beneficiu polenizand peste 70% din plantele cultivate de oameni. 12.000 de bătăi din aripi pe minut! 200 de bătăi pe secundă! Așa se explică sunetul specific albinelor.
Cu ajutorul aripilor, micile insecte ventileaza aerul din stup și elimină apă din nectar, până când acesta ajunge la o umiditate de peste 15%. 70 km/h - viteză maximă cu care se poate deplasa o albină. Când este încărcată cu polen şi nectar viteză se reduce până la 20 km/h. Un efort considerabil! De aici și principala cauza a vieții lor scurte de numai 30 zile - epuizarea.
800 km strabătuți într-o viață. Cu ajutorul unui calcul simplu, observăm că albinele dintr-un stup pot parcurge până la 8.000 km pentru 1 kg de miere. 1000 de flori pe zi vizitate de o albină, pentru un gram de nectar! Nu pare cine știe ce, dar însumând efortul unui stup întreg, care poate cuprinde până la 60 000 de exemplare, obținem un rezultat cu adevărat uimitor - într-o singură zi, circa 7 kg de nectar.
Dispariţia accentuată a roiurilor de albine din ultimii ani pun în pericol ecosisteme întregi. Specialiști trag un serios semnal de alarmă. Să nu uităm că 250.000 de specii de plante beneficiază de pe urmă efortului lor unic de polenizare.
În luna mai, la Digipedia Știință, pe parcursul a două ediții speciale împreună cu expertul în agricultură, Lucian Dumitru, profesorul Alexandru Mironov discută despre conservarea mediului înconjurător și despre protejarea miracolelor naturii.
- Te-ar putea interesa si:
- Albinele din orașe ne fac mai mult bine decât am crede. Ce informații prețioase primim de la micile...
- Emisiunea Digipedia Știință aduce două ediții speciale, doar la Digi World
- Interviu cu Dorin-Dumitru Prunariu, primul invitat al edițiilor speciale Digipedia: „Trebuie să fii...