Un dietetician consultat de cei de la Daily Mail a dezvăluit că laptele de vacă și cel de soia conțin cele mai multe proteine, însă cel provenit de la animale conține mai multe calorii decât alternativele vegetale, dar și mai mulți nutrienți.
În zilele noastre, în supermarketuri există variante aproape nelimitate din orice tip de produs. Acest lucru este valabil și în cazul laptelui. Pe lângă cel de vacă, oaie sau capră, sunt alternative de băuturi vegetale, fără lactoză, din soia, orez, migdale, cocos sau ovăz, ce fac uneori alegerea potrivită dificilă.
Dr. Duane Mellor, unul dintre dieteticienii de top din Marea Britanie, a declarat pentru sursa citată că laptele de vacă oferă cei mai mulți nutrienți, proteine și zaharuri naturale. În timp ce mulți trec la laptele pe bază de plante ca parte a unei diete vegane, invocând motive de sănătate, etice sau de mediu, această opțiune este lipsită de vitamine vitale, a spus medicul.
Laptele de vacă are mai multe calorii și mai multă grăsime, dar este mai bogat în vitamine și minerale
Laptele integral de vacă are mai multe calorii și grăsimi saturate în comparație cu alternativele pe bază de plante: în jur de 132 de calorii și 4.8 grame de acizi grași saturați pentru un pahar de 200 de ml. Cu toate acestea, laptele semidegresat, una dintre cele mai populare alegeri din zilele noastre, are în jur de 100 de calorii și 2,2 grame de grăsime pentru aceeași cantitate.
Produsele lactate sunt sursa pentru aproximativ un sfert din grăsimile saturate din alimentație în Marea Britanie. Un consum prea mare crește riscul de colesterol și boli de inimă. Femeile sunt sfătuite să-și rezume consumul la 20 de grame pe zi, iar bărbații, la 30.
Citește și: Cafeaua cu lapte poate avea un efect antiinflamator, susțin cercetătorii danezi
Băuturile pe bază de plante, așa numitul lapte vegetal, conțin mai puține calorii și grăsimi față de laptele de vacă. Laptele de migdale conține 0.2 grame de grăsime saturată și 50 de calorii, cel de soia, 0,6 grame de grăsime și 84 de calorii, iar laptele de ovăz conține 0.4 grame de acizi grași saturași și 94 de calorii pentru 200 de ml. În ciuda acestor numere mai mici, experții în sănătate spun că laptele de vacă este mai sănătos, iar asta pentru că alternativele fără lactoză sunt lipsite de nutrienți importanți.
Laptele de vacă este o sursă importantă de calciu, necesar pentru sănătatea oaselor și a dinților, de proteine, folositoare în creștere și refacere, dar și de vitamina B12 și iod, importante pentru celulele roșii ale sângelui și tiroidă. Alternativele pe bază de plante conțin mai puțini nutrienți, cu excepția cazului în care băutura este fortificată.
La nivel de proteine, o persoană are nevoie să consume 0,75 de grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală, iar laptele de vacă ajută mai mult în acest sens față de cel vegetal
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei lapte în mod regulat. Noile studii arată efecte surprinzătoare
Dr. Meller a spus: "Poate că cea mai mare diferență nutrițională este la vitamine și minerale. Deși multe vor avea calciu adăugat, nivelul de B12 și iod variază în funcție de cât de mult este fortificat laptele vegetal. Este important să verificați cu atenție versiunile organice, deoarece acestea tind să aibă cel mai scăzut nivel de fortificare cu vitamine și minerale cheie".
Medicul a adăugat și că zaharurile naturale din laptele de vacă sunt mai bune pentru sănătate. "În laptele de vacă, zahărul este doar lactoză, care este digerată lent, în timp ce alternativele vegetale pot fi îndulcite cu suc de fructe sau zahăr adăugat. Zaharurile adăugate tind să fie digerate rapid și, prin urmare, se consideră că sunt mai puțin sănătoase".
- Te-ar putea interesa si:
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...