Având în vedere situația actuală a prețurilor la carburanți, care pe zi ce trece ating niveluri record, cu siguranță dorești să faci tot posibilul pentru a economisi cât mai mult.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta nu doar să economisești combustibil, ci și să ai o experiență de condus mai bună în general.
Nu călca prea mult pe pedală!
Pornești mașina, iar motorul este rece și are nevoie de câteva minute pentru ca toate circuitele să ajungă la temperatura optimă de funcționare. Uneori faci greșeala de a crede că, dacă apeși de mai multe ori pe accelerație, motorul se va încălzi mai repede și va oferi un răspuns mai bun la pornire. Motorul are nevoie de câteva minute pentru a ajunge la temperatura potrivită, iar acest lucru nu îl vei obține călcând pe pedală. În acest mod nu reușești decât să îl accelerezi și să irosești combustibil.
Oprește motorul din când în când
Sistemul Start&Stop face parte din dotarea majorității mașinilor de clasă medie pe care le putem găsi astăzi pe piață. Datorită acestuia, autovehiculul oprește motorul în timpul în care staționează, evitând astfel consumul de combustibil în această perioadă, și îl repornește atunci când urmează plecarea. Pentru a economisi combustibil, poți face același lucru chiar dacă ai o mașină care nu are un sistem automat Start&Stop, prin oprirea manuală a motorului în aceleași situații.
Citește și: Cum arată mașina-avion care a zburat 80 de km şi apoi a circulat prin centrul unei capitale din Europa
Întreține mașina!
Pentru a economisi combustibil, motorul trebuie să rămână în stare optimă, la fel și sistemele și componentele din jurul tău. Dacă nu rămâne într-o stare bună, va genera un consum mai mare, deoarece îi va îngreuna performanțele. Ai nevoie ca filtrele, lubrifianții, lichidele și alte elemente să fie mereu în regulă. Poți obține acest lucru doar dacă respecți perioadele de întreținere recomandate de producător. Prelungirea timpului pentru a duce mașina la un mecanic nu va face altceva decât să te facă să consumi mai mult și să pui în pericol funcționarea unora dintre aceste componente.
Limitează utilizarea aerului condiționat!
Utilizarea aerului condiționat al mașinii poate crește considerabil consumul de combustibil. Acest lucru este deosebit de pronunțat pe vreme foarte caldă, în timpul călătoriilor scurte și în cazul vehiculelor hibrid-electrice. În zilele plăcute, oprește complet aerul condiționat și folosește în schimb cea mai rece setare a ventilatorului care nu este AC. Atunci când este prea cald pentru a renunța complet la aerul condiționat, reglează-l la cea mai joasă setare confortabilă sau folosește setarea "eco" a sistemului de aer condiționat al autovehiculului tău, dacă acesta are una.
Verifică anvelopele!
Toată munca depusă de motor este transmisă la roți pentru ca mașina să înainteze, iar acestea trebuie să fie în stare perfectă. În cazul în care anvelopele prezintă neregularități în structura lor sau un exces sau defect de presiune, pe lângă faptul că reprezintă un pericol în trafic, deoarece modifică comportamentul vehiculului, ele generează muncă suplimentară pentru propulsor, iar acest lucru este vizibil în rezervorul de combustibil. În cazul în care anvelopele sunt de calitate slabă, este, de asemenea, mai dificil de economisit combustibil.
Citește și: Cum poți scăpa de mirosul de benzină din mașină. Ce soluție ușoară îl elimină
Relaxează-te când conduci!
Condusul trebuie să fie relaxant, iar dacă nu vrei să depășești consumul, încearcă să nu mergi cu o viteză prea mare care ar putea suprasolicita motorul. Pentru a economisi carburant, respectă limita de viteză și condu cu o viteză constantă. Folosește sistemul de control al vitezei din dotarea mașinii în cazul călătoriilor lungi.
Planifică-ți traseul cu atenție!
Motoarele calde funcționează mai eficient decât cele reci. Așadar, planifică-ți din timp traseul. Evită orele de vârf. Combină călătoriile scurte, cum ar fi vizita la magazin, la curățătorie și la bancă, într-o singură călătorie. Aceasta este o modalitate eficientă de a economisi timp, precum și carburant.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum te pregătești pentru un eventual cutremur și ce este vital să faci imediat după un seism...
- Modalități simple de a economisi bani. Fă o diferență mare cu schimbări mici!
- De ce nu este bine să bei ceai sau cafea în avion. Sfaturile unei însoţitoare de bord