Ne aflăm în prim sezon al răcelilor, gripelor și infecțiilor cu SARS-CoV-2. În fiecare săptămână, circa 100.000 de români sunt diagnosticați cu aceste afecțiuni. Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a fost invitatul matinalilor de la DIGIFM și a vorbit despre cum putem deosebi aceste boli de sezon și ce putem face pentru a ne ameliora starea.
"Avem răceli de toate felurile, avem și gripă, avem și infecții cu SARS-CoV-2. Putem să facem o diferență între ele. Dacă vorbim de gripă, există o stare generală modificată brusc, cu dureri musculare și articulare, durere de cap, lucruri care te fac să stai la pat. Dacă vorbim de o formă ușoară sau de o persoană vaccinată, e mai complicat să faci diferența. Mai interesant mi se pare cum faci diferența între o viroză, și aici sunt o grămadă de variante, și o infecție cu SARS-CoV-2, pentru că în general merg cam la fel. Dacă nu faci testare, e imposibil să faci diferența. Din fericire, cam același lucru trebuie făcut, adică izolarea. Sfatul meu e ca cel mic, atunci când are simptome, să nu meargă la școală, adultul să nu meargă la serviciu", a declarat, la radio, Adrian Marinescu.
În ceea ce privește Covid-19, medicul a spus că în 2022 avem ceea ce el a numit "o perioadă de conviețuire". Indiferent de subvariante, cam 95% sunt forme ușoare. "În cazul copiilor mici, a persoanelor în vârstă și a celor cu afecțiuni cronice, pot să apară complicații în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Trebuie să fim prudenți, adică să ne testăm și, dacă într-adevăr este nevoie, să luăm legătura cu medicul de familie, cu pediatrul sau, dacă e vorba de o urgență, chiar să mergem la camera de gardă".
Respirația dificilă, starea generală modificată brusc - semne ale nevoii unui consult medical.
Cum tratăm acasă formele ușoare de răceală, gripă și Covid-19
"Este nevoie de un tratament simptomatic. Dacă avem febră, luăm ceva de febră, dacă tușim, vedem ce fel de tuse este. Nu trebuie să luăm antibiotic indiferent că este vorba despre viroză, gripă sau SARS-CoV-2, pentru că nu ajută și nu face altceva decât să creeze rezistență. Antibioticul se dă doar de medic dacă vede că există o suprainfecție bacteriană", a mai spus medicul infecționist.
Dacă lucrurile nu se rezolvă în câteva zile și simptomele se agravează, primul drum ar trebui făcut la medicul de familie.
Imunitatea a avut de suferit în pandemie
"Circulația virusurilor de toate felurile a fost redusă în pandemie. Faptul că nu am interacționat cu ele înseamnă acum avem un număr mai mare de infecții, avem circa 100.000 de infecții respiratorii în fiecare săptămână, iar sistemul imunitar a fost mai puțin încercat. Aproape 80% dintre români au avut cel puțin un episod de Covid", a mai spus doctorul Marinescu.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19