Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28), organizată la Dubai cu un număr record de 97.000 de participanţi, nu ar trebui să devină un model pentru viitor prin prisma publicului prezent, a declarat Achim Steiner, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
"Personal, eu cred că aceste conferinţe au devenit prea mari", a spus el într-un interviu acordat de la Dubai pentru agenţia de presă DPA, potrivit Agerpres.ro.
Însă Achim Steiner a precizat totuşi că nici nu doreşte să le spună tuturor să nu participe la acest eveniment.
"Şi dacă o ţară precum Emiratele Arabe Unite are oportunitatea de a organiza o conferinţă atât de mare, atunci nu cred că asta ar fi cea mai mare problemă a noastră", a adăugat el.
Cu toate acestea, ar trebui avut în vedere faptul că o creştere în amploare a conferinţelor înseamnă mult efort, timp şi costuri.
Ar putea deveni mai dificil în viitor să se găsească ţări gazdă care să poată să primească aproximativ 100.000 de persoane şi să asigure pentru ele un spaţiu dedicat conferinţelor, a mai spus Achim Steiner.
Comentând dezbaterile în rândul celor 200 de ţări participante dacă o decizie oficială ar trebui să fie luată pentru a elimina treptat cărbunele, petrolul şi gazele naturale, Achim Steiner a declarat: "Va fi foarte important să vedem dacă această conferinţă va reuşi în cele din urmă să recunoască faptul că era combustibililor fosili s-a încheiat".
Vor exista discuţii cu privire la formulare şi la termene, a mai spus el.
"Dar, în cele din urmă, ceea ce contează este să recunoaştem că viitorul energiei noastre şi al sistemelor noastre de transport nu se va mai baza pe carburanţi fosili", a precizat Achim Steiner.
Citește și: OMS: Reziduurile de tutun conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care afectează mediul înconjurător
"Lumea întreagă simte şi ştie că decarbonizarea economiilor noastre a devenit inevitabilă", a adăugat el.
Ediţia din acest an a Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28), găzduită de Emiratele Arabe Unite la Dubai, este cea mai amplă conferinţă COP organizată vreodată. Potrivit secretariatului UN Climate Change, 97.372 de persoane sunt înregistrate la faţa locului, inclusiv 52.000 de delegaţi din partea statelor participante, alături de observatori şi circa 4.000 de jurnalişti.
Astfel, COP28 este de aproape două ori mai mare decât predecesoarea sa din Egipt, COP27, care a găzduit în 2022 cea mai mare conferinţă pentru climă de până atunci, cu aproximativ 50.000 de participanţi.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Schimbările climatice provoacă mai multe modificări în ceea ce priveşte precipitaţiile şi taifunuri...