Hackeri de elita din China au descoperit o metoda surprinzatoare de a “pacali” functia autopilot a Modelului S Tesla - abtibilduri lipite pe sosea, scrie Forbes.
Keen Labs, considerata una dintre cele mai ingenioase grupuri de cercetare in domeniul securitatii cibernetice, a dezvoltat doua tipuri de atac pentru a distrage functia de recunoastere a benzii de circulatie din optiunea autopilot.
Initial, expertii au vrut sa modifice liniile de delimitare de pe sosea cu mai multe petice. Desi metoda a functionat, hackerii au concluzionat ca ar fi prea dificila de implementat in viata reala, asa ca au apelat la planul B.
Hackerii au creat o banda falsa pentru a testa autopilotul Tesla
Expertii au decis sa creeze o “banda falsa”. Au descoperit ca autopilotul Tesla detecteaza o banda atunci cand depisteaza trei mici patratele pe sosea, asa ca au plasat cateva abtibilduri pe sosea si au reusit sa “convinga” masina sa se indrepte catre banda falsa.
“Experimentele noastre au demonstrat faptul ca aceasta arhitectura prezinta mai multe riscuri de securitate si recunoasterea benzii e una dintre functiile necesare unei masini capabile sa conduca singura pe sosele deschise,” au scris reprezentantii Keen Labs. “In scenariul pe care l-am construit, daca vehiculul stie ca banda falsa e indreptata catre contrasens, atunci trebuie sa ignore banda falsa si atunci ar preveni un accident.”
Echipa Keen sustine ca a putut controla volanul si porni stergatoarele de la distanta, insa primul atac functioneaza doar in modul control al vitezei de croaziera si activarea stergatoarele e dificila intr-un scenariu real.
Citeste si: Masina cu “picioare”: cum functioneaza vehiculul capabil sa urce scarile si sa acceseze orice tip de teren
Nu e prima data cand Keen Labs a expus probleme potentiale in securitatea sistemelor digitale Tesla. In 2016, hackerii au gasit un mod de a controla franele de la distanta.
Un reprezentant Tesla a declarat pentru Forbes ca vulnerabilitatea controlului de la distanta al volanului a fost rezolvata inainte ca expertii Keen sa isi prezinte rezultatele. “Celelalte constatari sunt bazate pe scenarii in care mediul fizic in care se afla vehiculul e modificat artificial pentru ca stergatoarele si sistemul autopilot sa se comporte diferit, ce nu e o ingrijorare realistica dat fiind faptul ca soferul poate inchide modul autopilor in orice moment prin folosirea volanului sau a franelor si trebuie sa fie intotdeauna pregatit sa faca acest lucru si poate folosi manual setarile stergatoarelor.”
Citeste si: Norvegia vrea sa construiasca “tuneluri plutitoare”. Cat ar costa proiectul ambitios
In luna martie, in cadrul conferintei de securitate CanSecWest, premii in valoare de 900.000 de dolari au fost oferite pentru orice hacker putea accesa un sistem Tesla. O singura echipa a reusit sa castige 35.000 de dolari.
- Te-ar putea interesa si:
- Experții în securitate, un nou avertisment pentru utilizatorii de telefoane cu Android: ”Nu...
- Cum să conduci pentru a economisi combustibil. Sfaturi prețioase care îți salvează portofelul
- Cum îți protejezi contul de WhatsApp de hackeri. Trucurile la care să apelezi pentru a-l securiza