Lemnul padurii scufundate sub Lacul Volta inca din anul 1965, din Ghana, ar putea ajuta eforturile de reconstruire a catedralei Notre-Dame, potrivit BBC News.
Copacii tropicali ai padurii au fost scufundati sub apa dupa ce a fost construit Barajul Akosombo, parte a bazinului fluviului Volta. Kete Krachi Timber Recovery, o companie din Ghana ce a primit permisiunea guvernului local de a strange lemnul, sustine ca aceasta alternativa de a construi Notre-Dame e mai buna pentru ca nu presupune taierea altor copaci.
Kete Krachi sustine ca lemnul din Lacul Volta e “mult mai tare” pentru ca a fost conservat de conditiile mlastinoase ale lacului si a inceput sa se fosilizeze.
Unii experti au descris propunerea drept o “solutie geniala”, insa altii sustin ca o astfel de initiativa ar putea efecte dezastruoase asupra ecosistemului. Compania a prezentat deja propunerea guvernului francez.
Peste 1.000 de stejari au fost taiati pentru construirea Notre-Dame
Potrivit estimarilor, 1.300 de stejari au fost doborati in secolul 12 pentru a construi structura si turlele catedralei, mistuita de flacari in luna aprilie a acestui an. Potrivit lui Bertrand de Feydeau, vicepresedintele organizatiei Fondation du Patrimoine, Franta nu mai are stejari de aceeasi marime si maturitate precum cei folositi in constructia originala.
Citeste si: Valurile de caldura strabat oceanele “ca incendiile”. Ce impact vor avea temperaturile extreme asupra planetei
Compania Kete Krachi deja strange lemnul subacvatic cu ajutorul dispozitivelor controlate de la distanta, sonar si GPS. O mare parte din lemn e exportat catre Europa, Africa de Sud, Asia si Orientul Mijlociu. Reprezentantii companiei sustin ca ar vinde lemn in valoare de 50 de milioane de dolari guvernului francez.
“Momentan nu stiam daca structura va fi reconstruita din lemn,” a declarat Jeremie Patrier-Leitus, din cadrul Ministerului de Cultura din Franta. “Inca suntem in stadiul in care protejam monumentul, dupa care vom fi nevoiti sa reconstruim arcada si turla.”
“Reconstruirea va incepe atunci cand structura monumentului va fi stabila din nou si conservata. Vom studia diferitele oferte generoase atunci cand vom confirma ce fel de material va fi folosit pentru reconstruirea structurii,” a continuat el.
Inlaturarea copacilor din padurea scufundata ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului
Unii experti cred ca lemnul din Lacul Volta se aseamana cu lemnul de mlastina, expus apei timp indelungat, ce e mai tare decat lemnul obisnuit datorita lipsei de oxigen, conditiilor acide si fosilizarii.
Un lemn cu o duritate mai mare ar putea oferi o alternativa neobisnuita, dar promitatoare catedralei, insa impactul asupra mediului ar putea fi devastator.
Alti cercetatori cred ca indepartarea copacilor ramasi in Lacul Volta va avea un impact negativ asupra mediului. Potrivit unui raport publicat in jurnalul Environmental Health Perspectives, scoaterea copacilor polueaza apa cu sedimente, ceea ce blocheaza lumina necesara organismelor acvatice.
Citeste si: O padure din Canada “respira”! Cum explica specialistii fenomenul neobisnuit
Mai mult, padurea scufundata sub apa ofera un habitat important pentru fauna locala - inlaturarea copacilor ar putea distruge ecologia lacului, ceea ce ar pune in pericol nenumarate specii si industria de pescuit din Ghana. Inlaturarea lemnului a dus deja la un “declin brusc” al numarului de pesti din Lacul Volta, potrivit unui reprezentant al organizatiei locale Friends of the Nation. Mai mult, extragerea lemnului - si transportarea din Africa in Europa - ar putea duce la mari emisii de dioxid de carbon.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum a reușit o bunică de 89 de ani să supraviețuiască cinci zile în pădure, în Alpi, după ce a...
- Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...
- Schimbările climatice, o ameninţare majoră pentru staţiunile de schi din Europa