Chiar si atunci cand ne aflam fata in fata cu cineva nu ne putem da seama daca cealalta persoana ne minte, insa detectarea minciunilor devine si mai dificila atunci cand comunicarea are loc prin mesaje - dar nu imposibila.
Iata 9 indicii clare ca cineva incearca sa te minta in mesaje:
Raspunsuri vagi
“Nu sunt sigur”, “probabil era”, “s-ar putea”, “poate” si “in jurul orei” ar putea face parte dintr-o minciuna mai ampla daca sunt raspunsuri date la intrebari precum “Cum ti-e ziua, ai chef sa ne vedem?” sau orice alt tip de plan, potrivit Daily Mail.
Schimbarea subiectului sau crearea unei diversiuni
Multi oameni care mint incearca aceasta strategie pentru ca e mult mai dificil sa continui o minciuna in timp ce vorbesti, chiar si prin mesaje, cu cineva. Daca incearca sa schimbe subiectul in timp ce raspunde la o intrebare precum “ce-ai facut aseara” sau “unde ai fost in vacanta”, s-ar putea sa te confrunti cu o minciuna.
Raspuns intarziat la o intrebare scurta
Atunci cand vorbesti cu cineva prin mesaje pe o retea de socializare, precum Facebook, exista indicii ca persoana de la celalt capat al conversatiei scrie ceva. Daca persoana scrie foarte mult timp pentru un raspuns simplu, probabil scrie si tot sterge cuvinte pentru ca incearca sa perfectioneze o minciuna.
Lipsa pronumelor personale
Eu, tu, el, ea, noi etc. Daca cineva minte, atunci subconstient va incerca sa se distanteze de continutul mesajului si nu va folosi pronume personale. E o greseala pe care si cei mai inraiti mincinosi o comit ocazional.
Incheierea brusca a conversatiei dupa o intrebare
Daca pui o intrebare - simpla sau nu - si persoana cealalta intrerupe brusc conversatia si nu iti mai raspunde la mesaje, e posibil sa te confrunti cu o minciuna. Probabilitatea creste daca urmatoarea data cand te contacteaza, persoana respectiva evita complet subiectul intrebarii.
Complimente si empatie
Nu intotdeauna, dar unii mincinosi stiu ca oamenii accepta mai repede o minciuna daca sunt complimentati. Un mesaj precum “nu stiu exact la ce ora termin, s-ar putea sa mai stau, dar evident as prefera sa-mi petrec timpul cu tine” ar putea indica o minciuna.
Prea multe detalii irelevante
Raspunsurile vagi sunt automat suspecte, asa ca multi mincinosi incearca strategia prea multor detalii. Majoritatea vor fi irelevante si te pot ajuta sa iti dai seama daca cealalta persoana chiar iti poveste ce a facut aseara sau incearca sa scrie un scenariu prin mesaje.
Prea multe informatii
Au scopul de a face minciuna sa para mai credibila. Acest indiciu se aseamana cu cel precedent, dar informatiile pe care le vei primi vor fi mai relevante pentru intrebarea pusa. Daca intrebarea e scurta si simpla si necesita un raspuns pe masura, insa persoana cealalta iti poveste cu lux de amanunte o intamplare (ce ar putea sa para chiar prea buna ca sa fie adevarata), s-ar putea sa ai de-a face cu un mincinos.
Atitudine defensiva si expresii vagi
“Daca vrei sa stii”, “ca sa fiu sincer cu tine”, “de fapt, era”, “tot ce vreau sa spun e ca” etc. Aceste expresii vagi pot fi incercarea unui mincinos de a trage de timp si de a avea o atitudine defensiva, in speranta ca vei schimba chiar tu subiectul.
- Te-ar putea interesa si:
- Ultimele mesaje pe care și le-au dat doi tineri îndrăgostiți, înainte ca locuința lor să fie...
- Schimbare importantă pe Instagram. Ce se va întâmpla cu interacțiunea din mesajele private
- WhatsApp a introdus o nouă funcție. Cum faci mesajele noi să dispară automat după o anumită...