lentile de contact

Cei care poartă lentile de contact reutilizabile pot dezvolta o infecție oculară rară. Cu ce le-ar putea înlocui pentru a se feri de acest risc

Lentilele de contact reutilizabile pot deveni un pericol pentru cei care le poartă. / Foto: Shutterstock

Persoanele care poartă lentile de contact reutilizabile prezintă un risc de aproape patru ori mai mare de a dezvolta o infecţie oculară rară faţă de cei care poartă lentile zilnice de unică folosinţă, potrivit unui nou studiu britanic, relatează UPI și Agerpres.

Deşi purtarea lentilelor de contact reutilizabile este în general sigură, aceasta poate fi asociată cu un risc mai mare de apariţie a unei infecţii rare a ochiului, denumită cheratită Acanthamoeba (AK), o inflamaţie a corneei, risc care creşte în cazul în celor care poartă lentilele în timpul somnului sau când fac duş.

Citește și: Un nou design inteligent al lentilelor de contact ar putea monitoriza afecțiuni precum diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral

"În ultimii ani, am observat o creştere a cheratitei Acanthamoeba în Marea Britanie şi în restul Europei şi, deşi infecţia este încă rară, poate fi prevenită şi justifică un răspuns de sănătate publică", a declarat autorul principal al studiului, dr. John Dart, de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) şi Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust.

Lentilele de contact trebuie scoase înainte de culcare sau de duș

"Lentilele de contact sunt în general foarte sigure, dar sunt asociate cu un mic risc de cheratită microbiană, cel mai frecvent cauzată de bacterii, şi care este singura complicaţie a utilizării lor care pune în pericol vederea. Având în vedere ca aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să ştie cum să-şi minimizeze riscurile de a dezvolta cheratită", a mai spus Dart.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au studiat peste 200 de pacienţi ai Moorfields Eye Hospital din Londra. Dintre aceştia, 83 erau pacienţi cu AK, iar 122 erau persoane care s-au prezentat la spital cu alte afecţiuni.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care purtau lentile de contact moi reutilizabile - cum ar fi cele lunare - aveau de 3,8 ori mai multe riscuri de a dezvolta AK decât persoanele care purtau lentile zilnice de unică folosinţă. Anumite obiceiuri creşteau riscul de a dezvolta AK, precum purtarea lentilelor în timpul duşului sau în timpul somnului.

Citește și: Un bărbat din Slovacia a rămas fără vedere după ce medicii i-au scos din greșeală ochiul sănătos în locul celui cu probleme

"Studiile anterioare au făcut legătura între AK şi purtarea lentilelor de contact în căzi cu hidromasaj, piscine sau lacuri. Am adăugat duşul la această listă, subliniind că expunerea la orice fel de apă ar trebui evitată atunci când porţi lentile de contact", a afirmat un alt autor al studiului, Nicole Carnt.

Studiul estimează că între 30% şi 62% dintre cazurile de AK din Marea Britanie, şi posibil din alte ţări, ar putea fi prevenite dacă oamenii ar trece de la lentile reutilizabile la lentile de unică folosinţă.

Foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:
Gustarea care-ți poate proteja ochii, superaliment și pentru inimă și creier. Consumată zilnic în...
Poluanţii eterni. Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate. Unele...
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale? Concluziile unui studiu recent al Universităţii...

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...