Cea mai puternică rachetă din lume, SLS (Space Launch System), a decolat miercuri, 16 noiembrie. Evenimentul marchează marele debut al misiunii Artemis, de patru miliarde de dolari, programul american de reîntoarcere pe Lună.
Decolarea megarachetei era programată inițial pentru luna august, însă a fost amânată de mai multe ori din cauza vremii nefavorabile sau a dificultăților tehnice.
În cadrul acestui zbor de testare, lansat la 50 de ani de la ultimul zbor al programului Apollo, nu vor exista astronauţi la bord, ci manechine cu senzori, datorită cărora se vor putea observa eventualele efectele ale radiațiilor cosmice asupra oamenilor.
"Ne înălțăm împreună către Lună și mai departe", a spus comentatorul NASA în timp ce racheta se ridica de la sol.
Capsula Orion nu va ateriza pe Lună, dar se va aventura până la aproximativ 100 de kilometri deasupra ei, în cel mai apropiat punct, înainte de a se întoarce pe Pământ. Dacă misiunea Artmenis I se va încheia cu sucees, NASA va trimite Artemis II în jurul Lunii, în 2024, cu echipaj uman, iar Artemis III va însemna, în 2025, reîntoarcerea propriu-zisă a oamenilor pe Lună. În decembrie 1972, Harrison H. Schmitt a fost ultimul om care a pășit pe Lună, în cadrul misiunii Apollo 17.
Scopul misiunii Artemis I, programată să dureze 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în 2025.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...