Cercetătorii o studiază pe cea mai bătrână persoană din lume pentru a încerca să descopere secretul unei vieţi îndelungate, după ce au fost nedumeriţi de starea de sănătate deosebită a „superbunicii” de 116 ani. Maria Branyas este cea mai bătrână persoană din lume, la 116 ani, şi a acceptat să-i ajute pe oamenii de ştiinţă spanioli să-i afle secretul longevităţii.
Femeia s-a născut în San Fransisco în 1907, dar s-a întors în Spania când avea opt ani şi s-a stabilit în Catalonia.
Cunoscută de cei care o urmăresc pe o platforma X drept „super buni catalană“, aceasta a trăit de atunci în regiune şi a locuit în acelaşi azil, Residència Santa María del Tura, în ultimii 22 de ani, potrivit Guinness World Records, scrie The Independent.
Acum, deţinătoarea recordului mondial a fost de acord să se supună unor teste ştiinţifice, care, speră cercetătorii, le vor permite să înţeleagă mai bine anumite boli asociate cu vârsta înaintată, cum ar fi bolile neurodegenerative sau cardiovasculare.
Cea mai bătrână persoană din lume nu are probleme deosebite de sănătate
Bon dia, món. Avui compleixo 116 anys. Com diu Jaroslav Seifert:
— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) March 4, 2023
"He hagut d'arribar a edat
avançada
per aprendre a estimar el
silenci...
En el silenci apareixen
senyals emocionats
i a les cruïlles de la
memòria
detectes noms”
que el temps pretenia
ofegar". pic.twitter.com/ldYHBJVYky
În ciuda vârstei sale, femeia nu are alte complicaţii de sănătate în afară de probleme de auz şi mobilitate şi are încă o memorie excelentă.
„Are o minte complet lucidă”, a declarat cercetătorul Manel Esteller pentru o televiziune spaniolă.
Aparent, femeia îşi aminteşte cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani şi nu prezintă nicio boală cardiovasculară, comună la persoanele în vârstă.
Esteller, un renumit om de ştiinţă spaniol care se concentrează asupra geneticii şi a modului în care se aplică la condiţiile de sănătate, a dat recent peste femeia de 116 ani şi a devenit curios cum ar putea afecta constituţia sa genetică îmbătrânirea.
Cercetătorul crede că trebuie să existe mai mult decât se vede la prima vedere în ceea ce priveşte longevitatea sa.
Remarcabila femeie nu a avut o viaţă uşoară; ea a supravieţuit unui cutremur în timp ce se afla în Statele Unite, unui incendiu de proporţii, ambelor Războaie Mondiale, Războiului Civil Spaniol, pandemiei de gripă spaniolă şi, mai recent, a supravieţuit Covid-19 în 2020.
Femeia şi-a pierdut tatăl când era foarte mică, în timp ce familia se afla pe un vapor din SUA în Spania; acesta a murit de tuberculoză pulmonară, relatează Guinness World Record.
Pe lângă faptul că şi-a pierdut tatăl, ea a suferit o pierdere permanentă a auzului la o ureche în timp ce se afla la bordul navei, după ce a căzut în timp ce se juca cu fraţii ei.
În ciuda diverselor pandemii, războaie şi pierderi familiale pe care le-a îndurat, longevitatea ei i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se întrebe care ar putea fi secretul ei.
Citește și: Cum să te menții în formă pe măsură ce îmbătrâneşti. „Fără aceste elemente de bază, piramida se va prăbuşi”
Oamenii de știință încearcă să determine vârsta biologică a celei mai bătrâne persoane din lume
María Branyas és la persona més longeva del món: “allunyeu-vos de les persones tòxiques” https://t.co/hDu15JKa54
— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) January 19, 2023
"Cunoaştem vârsta cronologică a Mariei, 116 ani, dar trebuie să-i determinăm vârsta biologică”, a declarat Esteller, care consideră că „este mult mai tânără” din punct de vedere fizic.
Omul de ştiinţă a prelevat de la aceasta probe biologice de salivă, sânge şi urină despre care se crede că sunt cele mai „longevive” mostre biologice şi au o mare valoare ştiinţifică, a declarat Josep Carreras, şeful unui institut de cercetare a leucemiei.
Mostrele vor fi comparate cu cele ale fiicei mijlocii a femeii de 116 ani, care are 79 de ani.
Secretele longevității Mariei Branyas
Femeia a fost întrebată deseori care este secretul vieţii sale îndelungate şi îşi foloseşte contul de Twitter (X) pentru a posta sfaturile sale pentru ceilalţi.
Ea a atribuit longevitatea sa „ordinii, liniştii, bunei legături cu familia şi prietenii, contactului cu natura, stabilităţii emoţionale, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptului că stă departe de persoanele toxice”.
Cu toate acestea, ea atribuie, de asemenea, şi o mare parte „norocului” genetic.
„Este clar că există o componentă genetică, deoarece există mai mulţi membri ai familiei ei care au peste 90 de ani”, spun cercetătorii.
Probele biologice rare vor evalua genele femeii şi se speră că va avansa cercetarea medicamentelor care ar putea ajuta în cazul bolilor asociate cu vârsta şi cancer.
În ceea ce o priveşte pe cea mai vârstnică persoană din lume, ea a declarat pe contul său X că este „foarte fericită că poate fi utilă pentru cercetare şi progres”.
- Te-ar putea interesa si:
- Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a...
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...
- O proteină care influenţează longevitatea umană, identificată de cercetători: „Se găsește la multe...