Pandemia de coronavirus a închis orașe, a anulat planurile de călătorii a milioane de oameni și a schimbat comportamente de consum. Astfel, oamenii din toate colțurile lumii au început să petreacă tot mai mult timp pe rețele sociale ca Facebook, Instagram ori Tik Tok, iar efectele sunt nebănuite.
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii și de la Universitatea Jinan, Guangzhou, China, utilizarea excesivă a rețelelor sociale în timpul pandemiei poate cauza depresie și traumă secundară.
Studiul a fost publicat în jurnalul Computers in Human Behavior și a fost realizat pe 320 de persoane din Wuhan, care au acceptat provocarea de a vorbi despre modul în care ccesat şi distribuit informaţii pe teme de sănătate prietenilor, membrilor familiei şi colegilor prin WeChat, cea mai populară aplicaţie de socializare din China.
De asemenea, oamenii de știință au folosit și o scară de stres pentru a măsura nivelul de anxietate și de depresie, participanții fiind rugați să răspundă la afirmații precum ″Am simţit că viaţa nu are sens″ şi ″Am avut vise tulburătoare despre epidemia de coronavirus″.
Bu Zhong, coautor al acestui studiu, a declarat că nu se aștepta ca infecțiile cu noul coronavirus să se răspândească la nivel mondial.
”Am crezut că am putea dezvălui anumite daune invizibile cauzate de focar. În situaţia Chinei, media locale nu relatau despre COVID-19. Dacă o persoană citea doar ziarul local şi se uita la televizor nu primea informaţii despre virus. Acest lucru i-a făcut pe oameni extrem de stresaţi şi au început să se bazeze extrem de mult pe reţelele sociale″, a explicat Bu Zhong, potrivit medicalexpress.com.
Aplicaţiile care îţi fură datele din telefonul Android fără ca tu să îţi dai seama
Acesta a explicat, de asemenea, că mulți oameni aleg să se refugieze în mediul online ca să înțeleagă ce se întâmplă. De multe ori, însă, ei se expun la informații care le fac rău.
”Cred că în timpul dezastrelor avem tendinţa de a apela la reţelele noastre sociale mai mult, pentru a obţine ajutor şi pentru a lua legătura cu alţii. Este în firea omului. Nu vrem ca oamenii să creadă că reţelele sociale sunt un lucru rău. Vrem doar ca ei să ştie că există un echilibru, iar atunci când depăşeşti pragul – precum atunci când îţi verifici (reţelele sociale) la fiecare cinci sau zece minute – aceasta îţi poate provoca mai mult stres”, a subliniat cercetătorul Bu Zhong.
Pentru a preveni aceste efecte, precum depresia și traume secundare, experții recomandă pauze de social media, mai ales în timpul unei crize, precum este pandemia de coronavirus.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...